Pierś z kaczki z piekarnika

Opublikowano: 10.04.2022 r., 14:51 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kaczki z piekarnika w naczyniu
Pierś z kaczki z piekarnika
Pierś z kaczki pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Jest prosta w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Marynowanie 40 min
273 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na pierś z kaczki z piekarnika krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy oraz osuszamy je ręcznikiem papierowym.

Skórę piersi z kaczki delikatnie nacinamy wzdłuż. Następnie mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy je na noc do lodówki.

Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej i szczelnie je zamykamy.

Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat piersi z kaczki z piekarnika

Pyszna pierś z kaczki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zamarynowane mięso pieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak upiec pierś z kaczki w piekarniku? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy oraz osuszamy je ręcznikiem papierowym. Skórę piersi z kaczki delikatnie nacinamy wzdłuż. Następnie mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy je na noc do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej i szczelnie je zamykamy. Jak długo pieczemy mięso? Danie trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pierś z kaczki z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z rozmarynu, który posiada wiele wartości odżywczych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.

Świąteczna i soczysta pierś z kaczki odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Pieczona kaczka idealnie sprawdzi się jak główny posiłek, a ten sprawdzony przepis ułatwi Ci jej przygotowanie!

Alergeny w piersi z kaczki z piekarnika

Lista alergenów dla piersi z kaczki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki z piekarnika

Wartości odżywcze piersi z kaczki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG dzięki czemu bez przeszkód możemy je wprowadzić do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
237.50
273.12
Białko (g)
16.73
19.24
Fenyloalanina (mg)
0.69
0.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
18.46
21.23
Tłuszcze nasycone (g)
6.40
7.36
Tłuszcze nienasycone (g)
12.06
13.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.08
10.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
3.43
Cholesterol (mg)
76.92
88.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
53.85
61.92
Potas (mg)
239.42
275.34
Wapń (mg)
4.81
5.53
Żelazo (mg)
4.00
4.60
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki z piekarnika 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki z piekarnika

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
500 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
23.12
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00