Pierś z kaczki z piekarnika
- Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pierś z kaczki z piekarnika krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy oraz osuszamy je ręcznikiem papierowym.
Skórę piersi z kaczki delikatnie nacinamy wzdłuż. Następnie mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy je na noc do lodówki.
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej i szczelnie je zamykamy.
Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat piersi z kaczki z piekarnika
Pyszna pierś z kaczki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zamarynowane mięso pieczone w piekarniku w naczyniu żaroodpornym jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak upiec pierś z kaczki w piekarniku? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy oraz osuszamy je ręcznikiem papierowym. Skórę piersi z kaczki delikatnie nacinamy wzdłuż. Następnie mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy je na noc do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej i szczelnie je zamykamy. Jak długo pieczemy mięso? Danie trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na pierś z kaczki z piekarnika nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z rozmarynu, który posiada wiele wartości odżywczych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.
Świąteczna i soczysta pierś z kaczki odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Pieczona kaczka idealnie sprawdzi się jak główny posiłek, a ten sprawdzony przepis ułatwi Ci jej przygotowanie!
Alergeny w piersi z kaczki z piekarnika
Lista alergenów dla piersi z kaczki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki z piekarnika
Wartości odżywcze piersi z kaczki z piekarnika
Danie ma niski IG dzięki czemu bez przeszkód możemy je wprowadzić do naszego menu.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.