Pierś z kaczki w sosie
- Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na pierś z kaczki w sosie krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie skórę delikatnie nacinamy. Pierś z kaczki doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim mięso skórą do dołu i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Następnie mięso zalewamy wodą powyżej jego poziomu. Dodajemy liść laurowy oraz rozmaryn.
Pierś z kaczki dusimy pod przykryciem na mały ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat piersi z kaczki w sosie
Pyszna i soczysta pierś z kaczki w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Obsmażone mięso duszone w sosie własnym z prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pierś z kaczki w sosie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie jego skórę delikatnie nacinamy. Pierś z kaczki doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim mięso skórą do dołu i obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Następnie zalewamy je wodą powyżej jego poziomu. Dodajemy liść laurowy oraz rozmaryn. Pierś z kaczki dusimy pod przykryciem na mały ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
Sprawdzony przepis na pierś z kaczki w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z rozmarynu, który posiada wiele wartości odżywczych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.
Filet z kaczki odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Sos do piersi z kaczki również jest bardzo aromatyczny i doskonale komponuje się z dodatkami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w piersi z kaczki w sosie
Lista alergenów dla piersi z kaczki w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki w sosie
Wartości odżywcze piersi z kaczki w sosie
Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.