Pierś z kaczki w sosie

Opublikowano: 06.04.2022 r., 17:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna pierś z kaczki
Pierś z kaczki w sosie
Pierś z kaczki w sosie to doskonały pomysł na świąteczny obiad w rodzinnym gronie. Jest pyszna w smaku oraz aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia i Obsmażanie 60 min
258 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia, pokrywka do patelni

Przepis na pierś z kaczki w sosie krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie skórę delikatnie nacinamy. Pierś z kaczki doprawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim mięso skórą do dołu i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

Następnie mięso zalewamy wodą powyżej jego poziomu. Dodajemy liść laurowy oraz rozmaryn.

Pierś z kaczki dusimy pod przykryciem na mały ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat piersi z kaczki w sosie

Pyszna i soczysta pierś z kaczki w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Obsmażone mięso duszone w sosie własnym z prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierś z kaczki w sosie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie jego skórę delikatnie nacinamy. Pierś z kaczki doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim mięso skórą do dołu i obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Następnie zalewamy je wodą powyżej jego poziomu. Dodajemy liść laurowy oraz rozmaryn. Pierś z kaczki dusimy pod przykryciem na mały ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.

Sprawdzony przepis na pierś z kaczki w sosie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z rozmarynu, który posiada wiele wartości odżywczych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.

Filet z kaczki odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Sos do piersi z kaczki również jest bardzo aromatyczny i doskonale komponuje się z dodatkami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w piersi z kaczki w sosie

Lista alergenów dla piersi z kaczki w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki w sosie

Wartości odżywcze piersi z kaczki w sosie

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
224.51
258.19
Białko (g)
17.06
19.62
Fenyloalanina (mg)
0.71
0.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
16.86
19.39
Tłuszcze nasycone (g)
6.39
7.35
Tłuszcze nienasycone (g)
10.47
12.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.96
9.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.51
2.89
Cholesterol (mg)
78.43
90.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
54.90
63.14
Potas (mg)
244.12
280.74
Wapń (mg)
4.90
5.64
Żelazo (mg)
4.08
4.69
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki w sosie 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki w sosie

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
500 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
23.12
Za 500 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
44.00