Pierś z kaczki pieczona w rękawie

Opublikowano: 07.04.2022 r., 7:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona pierś kaczki na desce
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
Pierś z kaczki pieczona w rękawie to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Obsmażanie 60 min
273 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, rękaw do pieczenia, patelnia

Przepis na pierś z kaczki pieczoną w rękawie krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy. Skórę piersi delikatnie nacinamy, a następnie przekładamy je do miski. Zasypujemy je przyprawami i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Z obu stron obsmażamy mięso na złoty kolor.

Na koniec zarumienione mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i szczelnie go zamykamy.

Pierś z kaczki pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat piersi z kaczki pieczonej w rękawie

Pyszna pierś z kaczki pieczona w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pierś z kaczki marynowana w przyprawach jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pierś z kaczki pieczoną w rękawie? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy. Skórę piersi delikatnie nacinamy, a następnie przekładamy je do miski. Zasypujemy mięso z kaczki przyprawami i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z obu stron obsmażamy mięso na złoty kolor. Na koniec zarumienione mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i szczelnie go zamykamy. Pierś z kaczki trzymamy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na pierś z kaczki pieczoną w rękawie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Soczysta pierś upieczona w piekarniku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w piersi z kaczki pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla piersi z kaczki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki pieczoną w rękawie

Wartości odżywcze piersi z kaczki pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
237.50
273.12
Białko (g)
16.73
19.24
Fenyloalanina (mg)
0.69
0.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
18.46
21.23
Tłuszcze nasycone (g)
6.40
7.36
Tłuszcze nienasycone (g)
12.06
13.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.08
10.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
3.43
Cholesterol (mg)
76.92
88.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
53.85
61.92
Potas (mg)
239.42
275.34
Wapń (mg)
4.81
5.53
Żelazo (mg)
4.00
4.60
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki pieczonej w rękawie 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki pieczonej w rękawie

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
500 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
23.12
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.00