Pierś z kaczki
- Piersi z kaczki ze skórą - 2 filety (370 g)
Przepis na pierś z kaczki krok po kroku
Piersi z kaczki wyciągnij minimum godzinę przed przygotowaniem. Muszą mieć temperaturę pokojową.
Natnij skórkę na głębokość tłuszczu nie nacinając mięsa.
Piersi połóż na zimnej patelni skórą do dołu.
Ustaw największą moc palnika.
Kiedy mięso zacznie skwierczeć i zacznie wytapiać się tłuszcz z piersi, zmniejsz moc palnika do około 1/3.
Smaż pierś 7 minut, od czasu do czasu nią ruszając.
Przełóż filety na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przełóż na deskę skórą do dołu i pozostaw na 5 minut aby odpoczęło.
Przed krojeniem posyp piersi świeżo mielonym pieprzem oraz gruboziarnistą solą.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Ryż z warzywami
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat piersi z kaczki
Pierś z kaczki to wyśmienite danie w kuchni polskiej, które gości w niej od wielu lat. Danie wykwintne, szlachetne i uroczyste, tak samo kiedyś jak i dziś. Pyszna kaczka, która może zostać przygotowana na różne sposoby, jest propozycją danie, które na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Jest wiele form podania, jednak filet z kaczki ze skórą jest tym z najbardziej wyszukanych ale
i najtrudniejszych do przygotowania. Najsmaczniejsze są średnio wysmażone, z różowym ale nie surowym środkiem. Pierś z kaczki jest na początku podsmażana w celu wytopienia tłuszczu, który znajduje się pod skórką. Następnie pierś dopiekana jest w piekarniku w celu równomiernej obróbki mięsa. Pomysł na filet z kaczki sprawdzi się w wielu sytuacjach.
Dobry przepis na pierś z kaczki nie powinien być skomplikowany, samo mięso jest pyszne w smaku i nie trzeba tłumić go wieloma, innymi smakami. Jest to fantastyczne mięso, które z dodatkiem prostych składników stworzy fenomenalne danie. Tak przygotowaną pierś z kaczki możesz podać z puree, pieczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką duszoną, czerwoną kapustą, jabłkami, pomarańczami, żurawiną czy malinami. Kombinacji jest wiele dlatego za każdym razem przygotowując danie możesz eksperymentować ze smakami i szukać swojej ulubionej kombinacji. Jak przyrządzić filet z kaczki dowiesz się z dokładnego przepisu.
Szybki przepis na pierś z kaczki sprawi, że z chęcią będziesz przygotowywać to danie. Już teraz sprawdź jak zrobić pierś z kaczki ze skórą i przygotuj ją na najbliższą okazję.
Alergeny w piersi z kaczki
Lista alergenów dla piersi z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki
Wartości odżywcze piersi z kaczki
Pierś z kaczki jest mało tłustym mięsem, podobną ilość tłuszczu zawierają udka z kurczaka lub wątróbka. Jest bardzo zdrowa, jednak podawana smażona może być ciężko strawna. Oczywiście podawana na wyjątkowe okazje lub świąteczny obiad absolutnie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Jeśli jednak jesteś jej wielkim fanem i spożywasz częściej, wybieraj inne formy jej przygotowania a smażoną pozostaw jako okazjonalną formę.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.