Pierś z indyka z szynkowara

Opublikowano: 06.11.2022 r., 16:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gotowana pierś z indyka
Pierś z indyka z szynkowara
Poznaj przepis na pyszną, domową, aromatyczną pierś z indyka z szynkowara, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 120 min
111 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (1000 g)
  • Sól (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
szynkowar

Przepis na pierś z indyka z szynkowara krok po kroku

Mięso oczyść, wymieszaj z solą i przyprawami.

Przechowuj w lodówce najlepiej przez całą noc.

Mięso umieść w szynkowarze.

Szynkowar wstaw do dużego garnka z ciepłą wodą i gotuj przez 2 h.

Jak oceniasz przepis na pierś z indyka z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat piersi z indyka z szynkowara

Pierś z indyka z szynkowara to pomysł na pyszny, zdrowy dodatek do kanapek i innych dań. Szynka drobiowa przygotowana w szynkowarze jest smaczna, dobra na wiele okazji, a przy tym bardzo zdrowa. Mięso z indyka jest mięsem niskokalorycznym o stosunkowo niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, dostarcza natomiast białka, witamin z grupy B, żelaza, cynku, selenu, czy magnezu. Przepis na pierś z indyka z szynkowara to świetny pomysł na włączenie tego wartościowego produktu do swojej codziennej diety. Domowa szynka drobiowa jest pyszna i dobra na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się do kanapek na ciepło lub na zimno, sałatek, czy niektórych sosów. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierś z indyka z szynkowara koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie mięsa w szynkowarze gwarantuje, że będzie ono niezwykle soczyste, miękkie i delikatne. Nie wymaga też żadnych zbędnych dodatków, dlatego pozostanie równie niskokaloryczne i wartościowe. Jako dodatek wystarczą zioła i przyprawy, które sprawią, że pierś z indyka z szynkowara będzie miała aromatyczny smak i zapach. Świetnie sprawdzą się między innymi majeranek, mielona słodka papryka, kolorowy pieprz, liście laurowe czy ziele angielskie. Ilość i rodzaj dodanych przypraw warto dopasować indywidualnie do swoich preferencji, aby wersja finalna jak najbardziej trafiała w Twoje gusta. Szynkowar to sprzęt kuchenny, w który zdecydowanie warto zainwestować, jeśli lubisz tego rodzaju mięsne dodatki do kanapek. Ich samodzielne przygotowanie w domu gwarantuje najwyższą jakość dania, sprawia, że będzie nisko przetworzone i pozbawione zbędnych, potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia dodatków. Koniecznie czytaj dalej, jeśli planujesz samodzielnie przygotować pierś z indyka z szynkowara, nasz prosty przepis pokaże Ci jak zrobić to w prosty i szybki sposób.

Alergeny w piersi z indyka z szynkowara

Lista alergenów dla piersi z indyka z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z indyka z szynkowara

Wartości odżywcze piersi z indyka z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Na co dzień warto wybierać chude rodzaje mięsa, np. mięso z indyka, a czerwone, tłuste mięsa ograniczyć do 200-300 g tygodniowo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
111.76
111.76
Białko (g)
22.84
22.84
Fenyloalanina (mg)
0.83
0.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.28
2.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.28
2.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
0.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
0.63
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
51.96
51.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
4.90
4.90
Witamina B6 (mg)
0.79
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
1.32
1.32
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
0.09
0.09
Retinol (µg (mcg))
4.90
4.90
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Niacyna (mg)
10.10
10.10
Foliany (µg (mcg))
6.86
6.86
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
833.33
833.33
Potas (mg)
261.92
261.92
Wapń (mg)
9.29
9.29
Fosfor (mg)
181.37
181.37
Magnez (mg)
26.49
26.49
Żelazo (mg)
0.75
0.75
Cynk (mg)
1.14
1.14
Miedź (mg)
0.05
0.05
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z indyka z szynkowara 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z indyka z szynkowara

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Sól
20 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
25.00