Pierś z indyka w sosie

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z indyka w sosie podana w garnuszku.
Pierś z indyka w sosie
Pierś z indyka w sosie to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Soczysta pierś doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
283 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (700 g)
  • Bulion drobiowy 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pierś z indyka w sosie krok po kroku

Filet z indyka rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem z dwóch stron.

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso z dwóch stron.

Następnie podsmażone mięso zalej bulionem drobiowym i dodaj 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.

Zawartość patelni duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

W szklance wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody, następnie wlej ją do bulionu z mięsem i energicznie wymieszaj.

Sos dopraw do smaku.

Koperek posiekaj, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.

Gotowe mięso w sosie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pierś z indyka w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat piersi z indyka w sosie

Pierś z indyka w sosie to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna i soczysta pierś z indyka w sosie świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na pierś z indyka w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, bulion drobiowy, mąka pszenna, olej rzepakowy, koper, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Jak zrobić pierś z indyka w sosie? Filet z indyka rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem z dwóch stron. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso z dwóch stron. Następnie podsmażone mięso zalej bulionem drobiowym i dodaj 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Zawartość patelni duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W szklance wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody, następnie wlej ją do bulionu z mięsem i energicznie wymieszaj. Sos dopraw do smaku. Koperek posiekaj, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Gotowe mięso w sosie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów.

Podsumowując smaczna pierś z indyka w sosie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza pierś w sosie jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podana na ciepło. Dodatkowo mięso drobiowe zawiera łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego — odpowiednia podaż tego składnika odżywczego jest szczególnie ważna w diecie sportowców, kobiet w ciąży oraz dzieci w okresie wzrostu. Mięso to jest również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Alergeny w piersi z indyka w sosie

Lista alergenów dla piersi z indyka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze piersi z indyka w sosie

na 100g gotowej potrawy

Pierś z indyka w sosie to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Mięso z indyka jest dość chude i zawiera spore ilości białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
113.45
283.62
Białko (g)
16.37
40.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.72
4.31
Węglowodany przyswajalne (g)
1.66
4.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.06
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.61
11.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.87
4.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
5.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
3.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.50
91.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.56
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.23
18.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.94
29.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
142.17
355.44
Potas (mg)
209.79
524.47
Wapń (mg)
13.51
33.79
Fosfor (mg)
131.03
327.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.89
52.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.08
Cynk (mg)
0.85
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z indyka w sosie 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z indyka w sosie

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
700 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 700 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
54.00