Przepis na pierś z indyka pieczoną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, rękaw do pieczenia

W miseczce wymieszaj olej rzepakowy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, soli oraz pieprzu.

Marynatą posmaruj piersi z indyka, włóż ją do rękawa do pieczenia i odstaw na całą noc do lodówki (rękaw do pieczenia najlepiej włóż do miski).

Po tym czasie rękaw z piersią indyka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Następnie rękaw do pieczenia rozetnij i mięso piecz jeszcze przez około 15 minut, aby się zarumieniło.

Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i pozostaw je w naczyniu żaroodpornym na kolejne 15 minut.

Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z indyka pieczona podana z dodatkiem warzyw na białym talerzu.
Pierś z indyka pieczona
Koszt przygotowania dania
20.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Pierś z indyka pieczona - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z indyka pieczonej

Pierś z indyka pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś z indyka świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką przygotowana na bazie sezonowych warzyw. Poza sezonem do piersi z indyka możemy podać przetwory, np. ogórki kiszone lub konserwowe. Przepis na pierś z indyka pieczoną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, musztarda, miód, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pierś z indyka pieczoną? W miseczce wymieszaj olej rzepakowy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, soli oraz pieprzu. Marynatą posmaruj piersi z indyka, włóż ją do rękawa do pieczenia i odstaw na całą noc do lodówki (rękaw do pieczenia najlepiej włóż do miski). Po tym czasie rękaw z piersią indyka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie rękaw do pieczenia rozetnij i mięso piecz jeszcze przez około 15 minut, aby się zarumieniło. Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i pozostaw je w naczyniu żaroodpornym na kolejne 15 minut. Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów.

Podsumowując najlepsza pierś z indyka pieczona to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Pieczone mięso z indyka jest delikatne i soczyste, warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz sezonowych warzyw.

Wartości odżywcze piersi z indyka pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
155.30 kcal
326.12 kcal
Białko
19.60 g
41.15 g

Węglowodany w piersi z indyka pieczonej

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
4.36 g
9.15 g
Węglowodany przyswajalne
4.19 g
8.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
6.83 g
14.35 g
Tłuszcze jednonasycone
3.61 g
7.58 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.82 g
3.82 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
44.17 mg
92.75 mg

Witaminy w przepisie na pierś z indyka pieczoną

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
4.31 µg (mcg)
9.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.68 mg
1.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
1.13 µg (mcg)
2.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.42 mg
2.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
4.17 µg (mcg)
8.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
8.61 mg
18.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.89 µg (mcg)
14.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.14 µg (mcg)
2.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z indyka pieczoną

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
101.18 mg
212.48 mg
Potas
234.01 mg
491.43 mg
Wapń
10.25 mg
21.52 mg
Fosfor
158.50 mg
332.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.52 mg
51.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
1.50 mg
Cynk
1.00 mg
2.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z indyka pieczonej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z indyka pieczonej

Lista alergenów dla piersi z indyka pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania piersi z indyka pieczonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
700 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 700 g
Musztarda
30 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Miód
40 g
2 łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na pierś z indyka pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób