Pierś z indyka pieczona w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 22:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona pierś z indyka
Pierś z indyka pieczona w rękawie
Pierś z indyka pieczona w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczystą pierś z indyka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 60 min
680 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (1000 g)
  • Miód - 2 łyżki stołowe (40 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy

Przepis na pierś z indyka pieczoną w rękawie krok po kroku

Mięso z piersi indyka oczyść z błonek, umyj w zimnej wodzie i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

W misce wymieszaj olej, miód oraz po jednej płaskiej łyżeczce przypraw.

Do miski z marynatą włóż mięso i dokładnie obtocz je w przyprawach.

Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).

Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i zawiąż go z dwóch stron. Następnie rękaw ułóż na blaszce do pieczenia.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pierś z indyka pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat piersi z indyka pieczonej w rękawie

Pierś z indyka pieczona w rękawie to propozycja na obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś drobiowa pieczona w piekarniku doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych warzyw. Sprawdzony przepis na pierś z indyka pieczoną w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka bez skóry, miód, olej rzepakowy oraz przyprawy (pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek granulowany).

A jak zrobić pierś z indyka pieczoną w rękawie? Mięso z piersi indyka oczyść z błonek, umyj w zimnej wodzie i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. W misce wymieszaj olej, miód oraz po jednej płaskiej łyżeczce przypraw. Do miski z marynatą włóż mięso i dokładnie obtocz je w przyprawach. Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i zawiąż go z dwóch stron. Następnie rękaw ułóż na blaszce do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów.

Podsumowując smaczna pierś z indyka pieczona w rękawie stanowi doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Pieczenie mięsa w rękawie sprawia, że jest ono bardzo soczyste. Pierś pieczoną warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz mizerią lub pomidorami z jogurtem naturalnym. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w piersi z indyka pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla piersi z indyka pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z indyka pieczoną w rękawie

Wartości odżywcze piersi z indyka pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Pierś z indyka pieczona w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi indyka stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
136.00
680.00
Białko (g)
21.99
109.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.11
15.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.10
15.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.08
20.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
11.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
8.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
5.57
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.05
Cholesterol (mg)
50.00
250.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
69.96
349.81
Potas (mg)
253.85
1269.25
Wapń (mg)
8.72
43.58
Żelazo (mg)
0.73
3.66
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z indyka pieczonej w rękawie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z indyka pieczonej w rękawie

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Miód
40 g
2 łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.00