Pierś z indyka pieczona
- Mięso z piersi indyka bez skóry (700 g)
- Musztarda (30 g)
- Miód - 2 łyżki stołowe (40 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na pierś z indyka pieczoną krok po kroku
W miseczce wymieszaj olej rzepakowy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, soli oraz pieprzu.
Marynatą posmaruj piersi z indyka, włóż ją do rękawa do pieczenia i odstaw na całą noc do lodówki (rękaw do pieczenia najlepiej włóż do miski).
Po tym czasie rękaw z piersią indyka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Następnie rękaw do pieczenia rozetnij i mięso piecz jeszcze przez około 15 minut, aby się zarumieniło.
Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i pozostaw je w naczyniu żaroodpornym na kolejne 15 minut.
Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat piersi z indyka pieczonej
Pierś z indyka pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś z indyka świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką przygotowana na bazie sezonowych warzyw. Poza sezonem do piersi z indyka możemy podać przetwory, np. ogórki kiszone lub konserwowe. Przepis na pierś z indyka pieczoną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, musztarda, miód, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić pierś z indyka pieczoną? W miseczce wymieszaj olej rzepakowy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, soli oraz pieprzu. Marynatą posmaruj piersi z indyka, włóż ją do rękawa do pieczenia i odstaw na całą noc do lodówki (rękaw do pieczenia najlepiej włóż do miski). Po tym czasie rękaw z piersią indyka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie rękaw do pieczenia rozetnij i mięso piecz jeszcze przez około 15 minut, aby się zarumieniło. Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i pozostaw je w naczyniu żaroodpornym na kolejne 15 minut. Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy. Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia kondycję włosów.
Podsumowując najlepsza pierś z indyka pieczona to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Pieczone mięso z indyka jest delikatne i soczyste, warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz sezonowych warzyw.
Alergeny w piersi z indyka pieczonej
Lista alergenów dla piersi z indyka pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze piersi z indyka pieczonej
Pierś z indyka pieczona to doskonała propozycja na danie obiadowe. Mięso to jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.