Pierś z indyka
- Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
- Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Ziemniaki późne - 5 sztuk (500 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cukinia (200 g)
Przepis na pierś z indyka krok po kroku
Cukinię umyj i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i cebulę obierz i również pokrój w grubą kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w grubą kostkę.
W miseczce wymieszaj olej rzepakowy oraz sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz czosnek granulowany (przepraw użyj wedle uznania).
Mięso włóż do miski z marynatą i dobrze je wymieszaj.
Wszystkie składniki umieść w rękawie do pieczenia. Rękaw zamknij z obu stron i składniki wymieszaj delikatnie obracając workiem.
Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego i zrób w nim dwie dziurki przy pomocy wykałaczki.
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pierś z indyka z warzywami piecz przez około 60 minut.
Jeśli chcesz aby warzywa były bardziej chrupiące, to worek rozetnij na 10 minut przed końcem pieczenia.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat piersi z indyka
Pierś z indyka z warzywami pieczona w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś z indyka z piekarnika świetnie smakuje z dodatkiem upieczonych razem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw, jednak danie możemy również podać z dodatkiem przetworów. Przepis na pierś z indyka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, papryka czerwona, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, cukinia, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz czosnek granulowany.
Jak zrobić pierś z indyka? Cukinię umyj i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i cebulę obierz i również pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w grubą kostkę. W miseczce wymieszaj olej rzepakowy oraz sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz czosnek granulowany (przepraw użyj wedle uznania). Mięso włóż do miski z marynatą i dobrze je wymieszaj. Wszystkie składniki umieść w rękawie do pieczenia. Rękaw zamknij z obu stron i składniki wymieszaj delikatnie, obracając workiem. Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego i zrób w nim dwie dziurki przy pomocy wykałaczki. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i pierś z indyka z warzywami piecz przez około 60 minut. Jeśli chcesz aby warzywa były bardziej chrupiące, to worek rozetnij na 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Papryka to produkt, który zawiera spore ilości witaminy C. Witamina ta wspomaga układ odpornościowy, dlatego jej odpowiednia podaż jest wskazana szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując pyszna pierś z indyka to wspaniały pomysł na smaczne danie obiadowe. Pierś pieczona z warzywami jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Jako dodatek do potrawy warto wykorzystać przetwory lub surówki na bazie świeżych warzyw.
Alergeny w piersi z indyka
Lista alergenów dla piersi z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z indyka
Wartości odżywcze piersi z indyka
Pierś z indyka pieczona z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi ona doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.