Pierś z gęsi pieczona w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona pierś gęsi na pergaminie
Pierś z gęsi pieczona w rękawie
Pierś z gęsi pieczona w rękawie stanowi doskonałą propozycją na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczystą pierś z gęsi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
940 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Pierś z gęsi (400 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Wino czerwone wytrawne - niepełne pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia

Przepis na pierś z gęsi pieczoną w rękawie krok po kroku

Mięso oczyść, umyj, natnij w kratkę od strony skóry i natrzyj solą, pieprzem oraz cynamonem. Mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Patelnię rozgrzej i podsmaż na niej pierś gęsi (najpierw 10 minut od strony skóry, a następnie od strony mięsa do zarumienienia).

Rękaw do pieczenia włóż do naczynia do zapiekania i zawiąż z jednej strony.

Następnie do rękawa włóż mięso z piersi gęsi, kilka gałązek tymianku, posiekany czosnek oraz wino. Rękaw zawiąż z drugiej strony.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Mięso z kaczki pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami. Sos powstały po pieczeniu możesz zagęścić mąką i wykorzystać do podania dania.

Jak oceniasz przepis na pierś z gęsi pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób

Więcej informacji na temat piersi z gęsi pieczonej w rękawie

Pierś z gęsi pieczona w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś z gęsi warto podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie świeżych warzyw. Przepis na pierś z gęsi pieczona w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z gęsi, czosnek, wino czerwone wytrawne, sól, pieprz, tymianek oraz cynamon. Do pieczenia piersi z gęsi możesz wykorzystać także jabłka oraz śliwki suszone.

A jak zrobić pierś z gęsi pieczoną w rękawie? Mięso oczyść, umyj, natnij w kratkę od strony skóry i natrzyj solą, pieprzem oraz cynamonem. Mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny. Patelnię rozgrzej i podsmaż na niej pierś gęsi (najpierw 10 minut od strony skóry, a następnie od strony mięsa do zarumienienia). Rękaw do pieczenia włóż do naczynia do zapiekania i zawiąż z jednej strony. Następnie do rękawa włóż mięso z piersi gęsi, kilka gałązek tymianku, posiekany czosnek oraz wino. Rękaw zawiąż z drugiej strony. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Mięso z kaczki pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami. Sos powstały po pieczeniu możesz zagęścić mąką i wykorzystać do podania dania.

Gęsina jest najbardziej kalorycznym mięsem drobiowym, ponieważ 100 g mięsa zawiera aż 339 kcal. Mimo wysokiej kaloryczności mięso gęsi zawiera sporo kwasów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 - kwasy te wspomagają pracę mózgu. Mięso gęsi stanowi także źródło witaminy A, witaminy E, niektórych witamin z grupy B (głównie niacyny), potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku.

Podsumowując soczysta pierś z gęsi pieczona w rękawie stanowi doskonałą propozycją na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna pierś z gęsi jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać ją z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w piersi z gęsi pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla piersi z gęsi pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze piersi z gęsi pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Pierś z gęsi pieczona w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi indyka ze skórą jest dość tłuste, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
470.37
940.75
Białko (g)
19.22
38.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.94
5.89
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
5.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.16
6.33
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
4.48
Tłuszcze nienasycone (g)
0.92
1.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
1.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.56
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
62.75
125.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.63
17.25
Witamina B6 (mg)
0.87
1.74
Witamina B12 (µg (mcg))
3.22
6.43
Witamina C (mg)
0.61
1.22
Witamina E (mg)
0.45
0.90
Retinol (µg (mcg))
8.63
17.25
Tiamina (mg)
0.23
0.45
Ryboflawina (mg)
1.20
2.40
Niacyna (mg)
5.20
10.40
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
41.31
82.63
Potas (mg)
289.43
578.86
Wapń (mg)
8.25
16.51
Fosfor (mg)
205.55
411.10
Magnez (mg)
25.00
50.00
Żelazo (mg)
4.72
9.43
Cynk (mg)
1.35
2.71
Miedź (mg)
0.36
0.72
Mangan (mg)
0.10
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z gęsi pieczonej w rękawie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z gęsi pieczonej w rękawie

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pierś z gęsi
400 g
43.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
34.40
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Wino czerwone wytrawne
100 g
niepełne pół szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Koszt składników
66.00