Pierożki wonton z kurczakiem

Opublikowano: 24.01.2022 r.
Mąka pszenna, mięso mielone z kurczaka, cukier trzcinowy i olej sezamowy – to tylko niektóre z najważniejszych składników dla tych pysznych pierożków wonton z kurczakiem. Połączenie delikatnej mąki pszennej i soczystego mięsa kurczaka, doprawione nutą słodkiego cukru trzcinowego i aromatycznym olejem sezamowym, tworzy niezapomniany smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
 - Mięso mielone z kurczaka - 400 g
 - Cukier trzcinowy - 6 g
 - Olej sezamowy - 20 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, szczypiorek, kolendra świeża, czosnek
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, wok
 
Przepis krok po kroku
- Zrób ciasto na pierogi: zagotuj około 120 ml wody. Na stolnicę wsyp mąkę. Zrób ręką wgłębienie. Dodaj niepełną łyżeczkę soli. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dodając wodę.
 - Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zagniatać należy kilka minut.
 - Ciasto przykryj ściereczką i odstaw. W tym czasie przygotuj farsz.
 - Rozgrzej patelnię i wlej olej sezamowy. Zetrzyj na tarce mały kawałek imbiru oraz ząbek czosnku. Posiekaj kolendrę i szczypiorek.
 - Dodaj na rozgrzany wok mięso. Smaż i mieszaj, aż stanie się białe. Po tym czasie dodaj czosnek, imbir, kolendrę i szczypiorek. Podsmaż minutę.
 - Wlej łyżkę sosu sojowego, dodaj cukier, łyżeczkę octu ryżowego, sól i pieprz do smaku. Smaż jeszcze przez minutę. Farsz przełóż do miski, przestudź.
 - Do garnka wlej wodę, łyżkę oleju, łyżeczkę soli. Powoli gotuj.
 - Ciasto podziel na dwie lub na 3 części. Jedną z nich rozwałkuj, resztę zakryj ściereczką.
 - Wycinaj kółka o średnicy około 7 cm.
 - Na środek kółka nałóż trochę farszu i zawiń ciasto w sakiewki.
 - Pierogi wrzuć do wrzącej wody, zamieszaj łyżką i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
 - Pierogi wyłóż na tackę.
 - Podawaj dowolnie.
 
Komentarz dietetyka
Przepis jest doskonałym źródłem białka, a także węglowodanów. Znajdziesz w nim także tłuszcz. Jest to przepis zbilansowany i odżywczy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości