Pierożki gruzińskie

Opublikowano: 14.04.2022 r., 15:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruzińskie pierożki na talerzu
Pierożki gruzińskie
Pierożki gruzińskie to typowe danie kuchni gruzińskiej. Te pyszne pierogi wyróżnia obecność aromatycznego sosu wewnątrz pieroga.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
584 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Łopatka wieprzowa (400 g)
  • Łopatka wołowa (400 g)
  • Kolendra świeża - pęczek (10 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, miseczka, maszynka do mielenia

Przepis na pierożki gruzińskie krok po kroku

Mięso umyj i oczyść z błonek. Surowe mięso zmiel w maszynce do mięsa.

Do miski z mięsem dodaj posiekaną kolendrę. Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do masy mięsnej. Wlej 2 szklanki zimnej wody. Dopraw solą i pieprzem.

Farsz zagnieć dłonią, aż składniki się połączą i "wchłoną" wodę.

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej olej oraz dwie szklanki gorącej wody. Najpierw wymieszaj ciasto widelcem, a następnie zagnieć na elastyczne ciasto.

Ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Z płatów ciasta wycinaj z pomocą miseczki okręgi o średnicy około 10 cm.

Po łyżce farszu układaj na środek kółka. Brzegi zlepiaj razem nad farszem, tworząc sakiewki.

Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierożki gruzińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat pierożków gruzińskich

Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, sakiewki, stożka, trójkąta itp. Można je następnie ugotować, upiec lub usmażyć. Ciasto na pierogi przygotować można z mąki pszennej, ryżowej, kukurydzianej, żytniej lub gryczanej. Typowo polskie pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, wody, oleju i od czasu do czasu jaj. Na świecie spotkać można również ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży, masła lub smalcu. Warto jednak dopasować ciasto do farszu, z jakim przyrządza się pierogi. Bezapelacyjnie pierogi to najlepsze danie na świecie obecne w prawie każdej kuchni.

Pierożki gruzińskie to typowe danie kuchni gruzińskiej. Te pyszne pierogi wyróżnia obecność aromatycznego sosu wewnątrz pieroga.

Farsz do chinkali przygotowuje się z surowej, mielonej łopatki wieprzowej i wołowej. Całość doprawia się posiekaną, świeżą kolendrą i startą na tarce cebulą. Do farszu dolewa się wodę i całość wyrabia, aż mięso ją wchłonie. Ciasto na pierogi przygotowuje się podobnie jak w polskich pierogach. Tradycyjnie potrzebna będzie mąka, olej i ciepła woda. Ciasto dokładnie się wyrabia, aż będzie elastyczne. Następnie się je wałkuje i wycina kółka. Warto jednak wyciąć je większe, by łatwiej formowało się sakiewki. Pierożki gruzińskie gotuje się około 10 minut od wypłynięcia.

Jeśli wiecie już jak zrobić pierożki gruzińskie, to warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat chinkali z mięsem.

Określane są również jako kołduny. Ich spożywanie wymaga nie lada wprawy, ponieważ najpierw należy je nadgryźć, a następnie wypić powstały podczas gotowania bulion w środku pieroga, na koniec zjadając pozostały farsz i ciasto. Farsz w kuchni gruzińskiej przygotowuje się z baraniny, ale równie dobrze smakuje przygotowany z wieprzowiny i wołowiny. Przepis na pierożki gruzińskie jest łatwy w wykonaniu. A z niego powstają smaczne, tradycyjne chinkali. Warto wzbogacić swoje domowe przysmaki w dania z innych stron świata. To pozwala również zwiększyć swoją wiedzę o obcych krajach.

Alergeny w pierożkach gruzińskich

Lista alergenów dla pierożków gruzińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze pierożków gruzińskich

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe i mięso wołowe to dobre źródło żelaza hemowego. Ten rodzaj żelaza jest najłatwiej przyswajany przez organizm człowieka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
278.56
584.99
Białko (g)
15.29
32.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
38.22
80.27
Węglowodany przyswajalne (g)
38.12
80.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
6.95
14.59
Tłuszcze nasycone (g)
3.35
7.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
7.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.67
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.15
10.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.92
165.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
27.70
58.17
Potas (mg)
208.92
438.73
Wapń (mg)
15.53
32.61
Fosfor (mg)
145.17
304.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.75
58.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.53
7.41
Cynk (mg)
1.95
4.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierożków gruzińskich 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierożków gruzińskich

Koszt składników
120.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
400 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.71
Za 400 g
Łopatka wołowa
400 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 400 g
Kolendra świeża
10 g
pęczek
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
55.00
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
120.00