Pierożki dim sum
Opublikowano: 09.03.2021 r.
Krewetki, mięso mielone wieprzowe i świeży szczypiorek to kluczowe składniki, które sprawiają, że pierożki dim sum są tak pyszne. Dodaj do tego jajko i mąkę pszenną, a masz idealną bazę do tych małych, smakowitych kąsków. Połączenie tych składników gwarantuje wyjątkowy smak i teksturę, które mogą zrobić wrażenie w każdej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 200 g
- Mięso mielone wieprzowe - 250 g
- Szczypiorek - 5 g (łyżka posiekanego szczypiorku)
- Jajko - 1 szt. (1 jajo klasy M)
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g (3 niepełne szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, kurkuma, imbir świeży, olej sezamowy, sos rybny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Krewetki rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Połączyć z mięsem mielonym wieprzowym, dodać szczypiorek, , jajko, łyżeczkę octu ryżowego, oleju sezamowego, startego imbiru, pół łyżeczki sosu sojowego, łyżkę sosu sojowego oraz po dużej szczypcie pieprzu i soli.
- Farsz odstawić do lodówki.
- Mąkę wsypać do dużej miski, dodać 250 ml ciepłej wody oraz dużą szczyptę pieprzu.
- Ciasto dokładnie zagnieść przez 5-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 5 minut, przykryte ściereczką aby odpoczęło.
- Ciasto podzielić na 8 równych części.
- Blat dobrze podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm. Wyciąć szklanką kółka i na środek nałożyć farsz. Brzegi ciasta zebrać ku górze tworząc pakunek.
- Pierożki układać na posmarowanym olejem naczyniu do gotowania na parze.
- Gotować 7-10 minut w zależności od grubości ciasta.