Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
- Szpinak mrożony (500 g)
- Ser twarogowy chudy (100 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na pierogi ze szpinakiem i twarogiem krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej czosnek i podsmaż jeszcze przez chwilę, następnie wrzucaj partiami szpinak. Dopraw go solą i pieprzem. Wbij do środka 2 jajka i mieszaj aż do ścięcia.
Twaróg pokrusz bardzo drobno i przełóż do miski. Dodaj szpinak i całość dokładnie wymieszaj.
Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
Każdy okręg złóż na pół i włóż do środka łyżeczkę farszu. Brzegi sklej razem.
Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Wkładaj do niej porcjami pierogi i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Frittata
-
Tarta ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z ananasem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto leśny mech
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Rolady z indyka
-
Zupa szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Dania ze szpinakiem
Więcej informacji na temat pierogów ze szpinakiem i twarogiem
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem to danie niezwykle popularne, zwłaszcza wśród osób, chcących lepiej się odżywiać. Nic dziwnego, są smaczne, nie mają zbyt dużo kalorii, a ich wnętrze wypełnia pyszny i bardzo zdrowy szpinak i twaróg. Ta para tworzy połączenie idealne. Świetnie się razem dopełniają smakowo, ale również wizualnie. To wspaniała propozycja na niezwykle sycący posiłek dla całej rodziny. Pierogi z przepisu wychodzą tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi ze szpinakiem i twarogiem, które będą naprawdę pyszne i sycące, ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstają z niego pierogi idealne. Miękkie ciasto otula wspaniały i aromatyczny farsz, którego podstawą są zdrowy szpinak i twaróg. Warto wybierać do tej opcji chudy ser, który jest znacznie lepszy dla zdrowia, a smakuje zupełnie tak samo. Mniejsza ilość tłuszczu, a większa białka, działa nie tylko na korzyść układu krwionośnego, ale także na większą sytość po posiłku.
Choć w tym przepisie ciasto na pierogi robi się z mąki pszennej o niskim typie, można to zmienić. Taka mąka ma sporo glutenu, dzięki czemu ciasto jest niezwykle miękkie i sprężyste, jednak z drugiej strony ma także mało błonnika i wysoki indeks glikemiczny. Już niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej może zupełnie zmienić te proporcje. Dzięki temu całość będzie smaczniejsza i zdrowsza. Będzie również lepszym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, czy tych borykających się z insulinoopornością oraz cukrzycą.
Przepis na pierogi ze szpinakiem i twarogiem jest bardzo prosty, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Całość zawsze się udaje. Do tego to danie bardzo pyszne. To głównie zasługa naprawdę dobrze skomponowanego farszu. Szpinak po połączeniu z cebulą i czosnkiem jest bardzo aromatyczny i zmienia się z nudnej zieleniny, w naprawdę fantastyczny produkt. Dodatkowo zawiera ona wiele cennych substancji, które wspierają zdrowie całego organizmu.
Pierogi z tego przepisu są bardzo dobre i świetnie sprawdzają się na obiad. To idealny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Alergeny w pierogach ze szpinakiem i twarogiem
Lista alergenów dla pierogów ze szpinakiem i twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
Wartości odżywcze pierogów ze szpinakiem i twarogiem
To niezwykle zdrowe pierogi, pełne białka i wapnia.
Energia i białka
(259g)
Węglowodany
(259g)
Tłuszcze
(259g)
Witaminy
(259g)
Składniki mineralne
(259g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.