Przepis na pierogi ze szpinakiem z serem feta krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Jajko 2 szt.
  • Szpinak mrożony 400 g
  • Czosnek 50 g
  • serek śmietankowy 150 g
  • Ser Feta 150 g
  • Masło 200 g 1 kostka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło (100g) i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Przygotuj farsz. Na rozgrzanym maśle (100g) podsmaż posiekany czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż ok 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj serek śmietankowy i pokruszoną fetę. Całość wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Gotowe pierogi podawaj na ciepło.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta podane są na białym talerzu.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Koszt przygotowania dania
26.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
853 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach ze szpinakiem z serem feta

Pyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pierogi to smaczne tradycyjne polskie danie. Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta jest stosunkowo prosty do przygotowania, nie będziesz więc potrzebować dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tych domowych pierogów będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąka pszenna, masło , sól, szpinak mrożony, czosnek, serek śmietankowy, feta, pieprz czarny.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem feta? Najpierw musisz przygotować ciasto. Na stolnicy przesiej mąkę pszenną, bardzo ciepłą wodę, roztopione masło oraz pół łyżeczki soli. Zagnieć gładkie ciasto. Powinno się łatwo odklejać od rąk. Przykryj gotowe ciasto ściereczką i zostaw aby odpoczęło przez 30 minut. W między czasie przygotuj farsz. Pokrój drobno czosnek. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego czosnek, podsmaż aż czosnek będzie złoty. Dodaj rozmrożony szpinak. Dopraw solą i pieprzem czarnym. Dodaj serek śmietankowy i pokruszoną fetę. Zestaw z ognia i wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Wykrawaj szklanką okręgi. Na każdy kawałek ciasta ułóż po łyżce farszu szpinakowego i włącz brzegi. Zlep je palcami tworząc falbankę. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z dwoma łyżkami soli. Gotuj pierogi partiami po 10-12 sztuk ok 5-6 minut, gotowe pierogi zaczną wypływać na wierzch.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu.

Podsumowując domowe pierogi ze szpinakiem i serem feta są wspaniałym pomysłem na wegetariański obiad. Najlepsze połączenie smaków zielonego szpinaku i lekko słonego sera feta zapewnia w diecie wiele cennych witamin i minerałów. Pierogi możesz zamrozić i przechowywać z zamrażarce do 3 miesięcy. Będą dobre na szybki obiad.

Wartości odżywcze pierogów ze szpinakiem z serem feta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
284.41 kcal
853.23 kcal
Białko
8.76 g
26.28 g

Węglowodany w pierogach ze szpinakiem z serem feta

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
26.24 g
78.73 g
Węglowodany przyswajalne
25.43 g
76.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
16.58 g
49.73 g
Tłuszcze nasycone
11.39 g
34.18 g

Witaminy w przepisie na pierogi ze szpinakiem z serem feta

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
1.06 mg
Ryboflawina
0.34 mg
1.01 mg
Niacyna
2.45 mg
7.36 mg
Foliany
91.68 µg (mcg)
275.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ze szpinakiem z serem feta

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
183.44 mg
550.33 mg
Potas
171.81 mg
515.44 mg
Wapń
106.22 mg
318.67 mg
Fosfor
115.40 mg
346.21 mg
Magnez
35.04 mg
105.13 mg
Żelazo
2.62 mg
7.85 mg
Cynk
0.95 mg
2.85 mg
Miedź
0.12 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ze szpinakiem z serem feta 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach ze szpinakiem z serem feta

Lista alergenów dla pierogów ze szpinakiem z serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Ser Feta
    • Masło

Cena przygotowania pierogów ze szpinakiem z serem feta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
37.80
Łączny koszt
26.72
Jak oceniasz przepis na pierogi ze szpinakiem z serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób