Pierogi ze szpinakiem i serem

Opublikowano: 26.01.2022 r., 11:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z nadzieniem szpinakowym
Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi ze szpinakiem i serem domowej roboty to idealna propozycja obiadowa dla Ciebie i całej rodziny. Pierogi możesz spożywać od razu po ugotowaniu lub zamrozić.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
104 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 28 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - 1/4 kostki (60 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Ser twarogowy półtłusty - 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, patelnia

Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, wbij jajka i dodaj masło i odrobinę wody.

Wyrób ciasto w rękach i uformuj kulę.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Następnie dodaj opłukany szpinak, duś do momentu, aż zwiędnie.

Na samym końcu dodaj rozgnieciony twaróg i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.

Każde kółko nadziej farszem i zawiń.

Ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie przez 10 minut lub zamroź.

Jak oceniasz przepis na pierogi ze szpinakiem i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat pierogów ze szpinakiem i serem

Domowe pierogi ze szpinakiem i serem to pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Pierogi po przygotowaniu możesz ugotować i spożywać od razu lub zamrozić, będą tak samo pyszne smaku. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na pierogi ze szpinakiem i serem.

Kwestia farszu tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ciasto na pierogi jest uniwersalne. Sam zadecyduj czy Twój farsz będzie wegetariański bez mięsa, czy tradycyjny.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak: mąka pszenna, masło, jajka, wodę, szpinak i twaróg. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowe ciasto do pierogów, wystarczy, że zamienisz mąkę na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem?

Z mąki, masła, jajka i odrobiny wody należy wyrobić ciasto w rękach, następnie uformuj kulę i odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj umyty szpinak, duś pod przykryciem do momentu zredukowania się nadmiaru wody, na samym końcu dodaj pokruszony twaróg.

Wyrobione ciasto rozwałkuj i wytnij kółka za pomocą szklanki. Każde z nich nafaszeruj szpinakiem i serem. Zawiń pierogi po bokach i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Po krótkim czasie smaczne w smaku pierogi gotowe będą dobre dla całej rodziny. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Pierogi przygotujesz tak naprawdę w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre. Zapamiętaj mój przepis na pierogi bez mięsa i pamiętaj, aby przygotowywać bezmięsny obiad minimum raz w tygodniu.

Przepis na ciasto jest uniwersalny, a pierogi szybkie w wykonaniu, dlatego warto go zapamiętać, będzie to świetny pomysł na pierogi świąteczne i codzienny obiad.

Alergeny w pierogach ze szpinakiem i serem

Lista alergenów dla pierogów ze szpinakiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty

Wartości odżywcze pierogów ze szpinakiem i serem

na 100g gotowej potrawy

Przepis na ciasto jest uniwersalne, farsz możesz przygotować dowolny. Pierogi nadają się do spożycia od razu po przygotowaniu i ugotowaniu, możesz je także zamrozić.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
208.18
104.09
Białko (g)
6.48
3.24
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.14
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
30.37
15.19
Węglowodany przyswajalne (g)
28.99
14.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
6.65
3.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.43
1.71
Tłuszcze nienasycone (g)
3.22
1.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
1.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.43
Cholesterol (mg)
40.58
20.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
179.89
89.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.94
4.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.09
Witamina E (mg)
0.20
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.14
23.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.65
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
127.88
63.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1605.73
802.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
79.87
39.94
Potas (mg)
238.11
119.06
Wapń (mg)
54.41
27.21
Fosfor (mg)
87.29
43.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.30
15.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.55
1.78
Cynk (mg)
0.56
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ze szpinakiem i serem 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów ze szpinakiem i serem

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
60 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ser twarogowy półtłusty
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Koszt składników
44.80