Przepis na pierogi zbójnickie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, patelnia

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, włóż ją do garnka i zalej wodą. Dodaj do niej ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj do miękkości około 40 minut.

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy jego tłuszcz odrobinę się wytopi dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę.

W garnku ugotuj kaszę do miękkości.

Do dużej miski przełóż kaszę, boczek z cebulą i kapustę. Wszystko przypraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i tymiankiem.

Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.

Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.

Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.

Okręgi złóż na pół i włóż do środka łyżeczkę farszu. Krawędzie dokładnie sklej ze sobą.

W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj do garnka pierogi partiami i gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi zbójnickie podane na eleganckim talerzu z boczkiem.
pierogi zbójnickie
Koszt przygotowania dania
18.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1257 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Pierogi zbójnickie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach zbójnickich

Pierogi zbójnickie to pyszna opcja sycący obiad dla całej rodziny. Są bardzo aromatyczne i dość ostre. Mają niecodzienne wnętrze, które zaskakuje pysznym smakiem. Świetnie sprawdzą się na co dzień ale również od święta. To wspaniały pomysł na posiłek dla miłośników niecodziennych połączeń smakowych. W tych pierogach łączy się wszystko to co najlepsze.

Pierogi zbójnickie, znane są również pod nazwą góralskie. Choć w części receptur dodaje się do nich również ser wędzony, wcale nie jest to konieczność. W tym przepisie został on zastąpiony dodatkiem wędzonej papryki. Dzięki czemu całość nie jest zbyt ciężka i tłusta, ma również zdecydowanie mniej kalorii. To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolacje. Pierogi są bardzo sycące i pyszne, więc nie potrzebują żadnych dodatków.

Tak przygotowane pierogi to również świetny pomysł na przekąskę na wszelkie uroczystości. Dzięki temu, że smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne i dobrze znane wersje znikają w ekspresowym tempie z talerza i wywołują zachwyt wśród wszystkich gości.

Przepis na pierogi zbójnickie jest niezwykle prosty. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Te pierogi łączą w sobie kaszę gryczaną, można ją również zastąpić kaszą jęczmienną, a także boczek i kapustę kiszoną. Takie połączenie wydaje się być dość ryzykowne, jednak smakuje naprawdę obłędnie. Kapusta kiszona po ugotowaniu traci odrobinę swojej kwaśności, a boczek idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Całość dopełnia wędzona papryka, która zastępuje wspaniale zakopiański oscypek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi zbójnickie, które będą naprawdę smaczne i odżywcze, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego idealne pierożki. Najlepiej wybierać składniki jak najlepszej jakości, by danie było smaczne. To danie dobre dla osób, które nie przepadają za nudą w kuchni i jednocześnie kochają pyszne potrawy. Świetnie smakują w wersji na ostro. Pierogi po zbójnicku zdobędą popularność na każdym przyjęciu rodzinnym.

Wartości odżywcze pierogów zbójnickich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kalorie)
344.48 kcal
1257.36 kcal
Białko
14.47 g
52.82 g

Węglowodany w pierogach zbójnickich

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany
46.57 g
169.98 g
Węglowodany przyswajalne
43.44 g
158.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz
11.76 g
42.92 g
Tłuszcze nasycone
3.59 g
13.10 g
Tłuszcze nienasycone
8.17 g
29.83 g

Witaminy w przepisie na pierogi zbójnickie

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina B6
0.24 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.49 mg
1.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
1.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.45 mg
19.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
65.66 µg (mcg)
239.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi zbójnickie

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód
342.12 mg
1248.75 mg
Potas
242.62 mg
885.57 mg
Wapń
18.72 mg
68.34 mg
Fosfor
206.41 mg
753.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
79.90 mg
291.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.91 mg
10.63 mg
Cynk
1.62 mg
5.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów zbójnickich 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach zbójnickich

Lista alergenów dla pierogów zbójnickich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów zbójnickich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Kapusta kiszona
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Kasza gryczana
400 g
4 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na pierogi zbójnickie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób