Przepis na pierogi zbójnickie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Olej rzepakowy 60 ml 4 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Boczek wędzony bez kości 250 g
- Kapusta kiszona 100 g
- Kasza gryczana 400 g 4 woreczki
- Cebula 100 g 1 szt
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, włóż ją do garnka i zalej wodą. Dodaj do niej ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj do miękkości około 40 minut.
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy jego tłuszcz odrobinę się wytopi dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
W garnku ugotuj kaszę do miękkości.
Do dużej miski przełóż kaszę, boczek z cebulą i kapustę. Wszystko przypraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i tymiankiem.
Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
Okręgi złóż na pół i włóż do środka łyżeczkę farszu. Krawędzie dokładnie sklej ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj do garnka pierogi partiami i gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pierogi zbójnickie - cechy przepisu
Więcej o pierogach zbójnickich
Pierogi zbójnickie to pyszna opcja sycący obiad dla całej rodziny. Są bardzo aromatyczne i dość ostre. Mają niecodzienne wnętrze, które zaskakuje pysznym smakiem. Świetnie sprawdzą się na co dzień ale również od święta. To wspaniały pomysł na posiłek dla miłośników niecodziennych połączeń smakowych. W tych pierogach łączy się wszystko to co najlepsze.
Pierogi zbójnickie, znane są również pod nazwą góralskie. Choć w części receptur dodaje się do nich również ser wędzony, wcale nie jest to konieczność. W tym przepisie został on zastąpiony dodatkiem wędzonej papryki. Dzięki czemu całość nie jest zbyt ciężka i tłusta, ma również zdecydowanie mniej kalorii. To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, ale również na kolacje. Pierogi są bardzo sycące i pyszne, więc nie potrzebują żadnych dodatków.
Tak przygotowane pierogi to również świetny pomysł na przekąskę na wszelkie uroczystości. Dzięki temu, że smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne i dobrze znane wersje znikają w ekspresowym tempie z talerza i wywołują zachwyt wśród wszystkich gości.
Przepis na pierogi zbójnickie jest niezwykle prosty. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Te pierogi łączą w sobie kaszę gryczaną, można ją również zastąpić kaszą jęczmienną, a także boczek i kapustę kiszoną. Takie połączenie wydaje się być dość ryzykowne, jednak smakuje naprawdę obłędnie. Kapusta kiszona po ugotowaniu traci odrobinę swojej kwaśności, a boczek idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Całość dopełnia wędzona papryka, która zastępuje wspaniale zakopiański oscypek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi zbójnickie, które będą naprawdę smaczne i odżywcze, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego idealne pierożki. Najlepiej wybierać składniki jak najlepszej jakości, by danie było smaczne. To danie dobre dla osób, które nie przepadają za nudą w kuchni i jednocześnie kochają pyszne potrawy. Świetnie smakują w wersji na ostro. Pierogi po zbójnicku zdobędą popularność na każdym przyjęciu rodzinnym.
Wartości odżywcze pierogów zbójnickich
Energia i białka
(365g)
Węglowodany w pierogach zbójnickich
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy w przepisie na pierogi zbójnickie
(365g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi zbójnickie
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach zbójnickich
Lista alergenów dla pierogów zbójnickich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko