Pierogi z wątróbką
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Wątróbka drobiowa (300 g)
- Cebula (250 g)
- Bułka pszenna (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Jabłko (150 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na pierogi z wątróbką krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Namocz bułkę. Wątróbkę przekrój na pół, podsmaż razem z cebulką. Dodaj także pokrojone w kostkę jabłko i duś 7-8 minut.
W malakserze umieść przestudzoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem, namoczoną bułkę, śmietankę kremówkę oraz jajko. Rozdrobnij aż powstanie zwarta masa, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.
- Wątróbka drobiowa
- Pasztet strasburski
- Wątróbka z cebulą
- Wątróbka z cebulką
- Wątróbka z jabłkami
- Wątróbka wieprzowa
- Wątróbka drobiowa z cebulą
- Wątróbka z indyka
- Pasztet z wątróbek
- Pasztet z wątróbki
- Pasztet drobiowo-wieprzowy
- Wątróbka z kurczaka
- Wątróbka wieprzowa z cebulą
- Wątrobianka
- Wątróbka drobiowa w sosie
- Wątróbka drobiowa z jabłkiem
- Wątróbka smażona
- Pate z wątróbki
- Wątróbka
Więcej informacji na temat pierogów z wątróbką
Pierogi z wątróbką to doskonała propozycja na pyszny obiad. Wątróbka nadaje pierogom wspaniałego aromatu, lekko słodki farsz z dodatkiem jabłka zasmakuje nawet osobom nie jedzącym wątróbki. Farsz przygotować możesz z wątróbką wieprzową lub cielęcą my jednak używamy drobiowej. Przepis na pierogi z wątróbką jest łatwy do zrobienia więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszne pierogi przygotujesz z następujących produktów spożywczych: wątróbka drobiowa, bułka pszenna, mleko, śmietana kremówka, cebula, jabłko, jajko, mąka pszenna, masło klarowane, sól, pieprz i natka pietruszki.
Jak zrobić pierogi z wątróbką? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę, rozpuść na patelni dwie łyżki masła i zeszklij cebulę. Wątróbkę przekrawaj w pół. Usmaż na patelni razem z cebulą. Jabłko pokrój w kostkę i dodaj do wątróbki duś przez 7-9 minut. Namocz bułkę w mleku. Przestudzoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem przełóż do malaksera razem z namoczoną bułką, śmietaną kremówką i jajkami. Rozdrobnij aż powstanie zwarta masa. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do masy i wymieszaj. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe same będą wypływać na wierzch. Wody musi być odpowiednio dużo wtedy pierogi nie będą się sklejać, dodawanie oleju do wody nie przynosi zamierzonego efektu, gdyż powód przywierania do siebie pierogów związany jest z ilością skrobi uwolnionej z ciasta. Jeśli pierogów jest dużo wymień wodę do gotowania kolejnej partii.
Podsumowując pierogi z wątróbką to dobre danie na obiad. Możesz urozmaicić pierogi pieczarkami dodanymi do farszu. Pomysł na pierogi sprawdzi się także na imprezę ze znajomymi. Pierogi możesz zamrozić i przechowywać w lodówce przez 3 miesiące.
Alergeny w pierogach z wątróbką
Lista alergenów dla pierogów z wątróbką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka pszenna
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów z wątróbką
Pierogi z wątróbką są źródłem żelaza. Są dobrym pomysłem dla osób z anemią lub niedoborem tego pierwiastka. Pamiętaj jednak, że wątróbka zawiera dużo cholesterolu, dlatego spożywaj ją nie częściej niż raz w tygodniu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.