Pierogi z wątróbką

Opublikowano: 09.09.2021 r., 6:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciepłe pierogi z wątróbką
Pierogi z wątróbką
Pierogi z wątróbką to doskonała propozycja na pyszny obiad. Świetnie sprawdzą się do włączenia do diety podrobów. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
734 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Wątróbka drobiowa (300 g)
  • Cebula (250 g)
  • Bułka pszenna (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, malakser

Przepis na pierogi z wątróbką krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Namocz bułkę. Wątróbkę przekrój na pół, podsmaż razem z cebulką. Dodaj także pokrojone w kostkę jabłko i duś 7-8 minut.

W malakserze umieść przestudzoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem, namoczoną bułkę, śmietankę kremówkę oraz jajko. Rozdrobnij aż powstanie zwarta masa, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Jak oceniasz przepis na pierogi z wątróbką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów z wątróbką

Pierogi z wątróbką to doskonała propozycja na pyszny obiad. Wątróbka nadaje pierogom wspaniałego aromatu, lekko słodki farsz z dodatkiem jabłka zasmakuje nawet osobom nie jedzącym wątróbki. Farsz przygotować możesz z wątróbką wieprzową lub cielęcą my jednak używamy drobiowej. Przepis na pierogi z wątróbką jest łatwy do zrobienia więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszne pierogi przygotujesz z następujących produktów spożywczych: wątróbka drobiowa, bułka pszenna, mleko, śmietana kremówka, cebula, jabłko, jajko, mąka pszenna, masło klarowane, sól, pieprz i natka pietruszki.

Jak zrobić pierogi z wątróbką? Na początek pokrój cebulę w drobną kostkę, rozpuść na patelni dwie łyżki masła i zeszklij cebulę. Wątróbkę przekrawaj w pół. Usmaż na patelni razem z cebulą. Jabłko pokrój w kostkę i dodaj do wątróbki duś przez 7-9 minut. Namocz bułkę w mleku. Przestudzoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem przełóż do malaksera razem z namoczoną bułką, śmietaną kremówką i jajkami. Rozdrobnij aż powstanie zwarta masa. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do masy i wymieszaj. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe same będą wypływać na wierzch. Wody musi być odpowiednio dużo wtedy pierogi nie będą się sklejać, dodawanie oleju do wody nie przynosi zamierzonego efektu, gdyż powód przywierania do siebie pierogów związany jest z ilością skrobi uwolnionej z ciasta. Jeśli pierogów jest dużo wymień wodę do gotowania kolejnej partii.

Podsumowując pierogi z wątróbką to dobre danie na obiad. Możesz urozmaicić pierogi pieczarkami dodanymi do farszu. Pomysł na pierogi sprawdzi się także na imprezę ze znajomymi. Pierogi możesz zamrozić i przechowywać w lodówce przez 3 miesiące.

Alergeny w pierogach z wątróbką

Lista alergenów dla pierogów z wątróbką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów z wątróbką

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z wątróbką są źródłem żelaza. Są dobrym pomysłem dla osób z anemią lub niedoborem tego pierwiastka. Pamiętaj jednak, że wątróbka zawiera dużo cholesterolu, dlatego spożywaj ją nie częściej niż raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
244.88
734.64
Białko (g)
9.41
28.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
30.10
90.29
Węglowodany przyswajalne (g)
29.14
87.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.61
28.83
Tłuszcze nasycone (g)
6.31
18.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
9.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.22
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
1.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.52
1.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.22
12.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
163.28
489.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
86.81
260.43
Potas (mg)
139.14
417.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.11
108.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
121.36
364.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.68
65.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.91
11.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.03
3.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z wątróbką 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z wątróbką

Koszt składników
36.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Wątróbka drobiowa
300 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Cebula
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Bułka pszenna
200 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
36.30