Pierogi z twarogiem

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z twarogiem podane na białym talerzu.
Pierogi z twarogiem
Pierogi z twarogiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad na słodko dla całej rodziny. Pierogi z twarogiem można podać także z dodatkiem owoców świeżych lub mrożonych.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
952 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (500 g)
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (100 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pierogi z twarogiem krok po kroku

Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw na 30 minut.

W misce umieść twaróg, dodaj cukier, śmietanę kremówkę i jajka, wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i rantem cukierniczym wykrawaj koła.

Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu twarogowego i zlep brzegi.

W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj pierogi, aż wypłyną.

Powinno to potrwać około 5-6 minut.

Pierogi podawaj na talerzu z dodatkiem masła i przyprawy do piernika.

Jak oceniasz przepis na pierogi z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat pierogów z twarogiem

Pierogi z twarogiem to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny na słodko. Pierogi z twarogiem można podać także jako deser lub jako danie podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pierogi z twarogiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, twaróg tłusty, jajko, cukier, śmietana kremówka, przyprawa do piernika, masło.

Jak zrobić pierogi z twarogiem? Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. W misce umieść twaróg, dodaj cukier, śmietanę kremówkę i jajka, wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i rantem cukierniczym wykrawaj koła. Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu twarogowego i zlep brzegi. W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj pierogi, aż wypłyną. Powinno to potrwać około 5-6 minut. Pierogi podawaj na talerzu z dodatkiem masła i przyprawy do piernika.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wyrobów najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym makroskładnikiem w naszej diecie. Jest niezbędnym budulcem naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, który jest podstawowym pierwiastkiem budującym nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Jajko dodane do farszu twarogowego pozwala spoić masę twarogową i zapobiega jej wydostawaniu się na zewnątrz ciasta.

Podsumowując smaczne pierogi to dobre danie na obiad. Domowe pierogi są przygotowane bez dodatku konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Pyszne pierogi są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je podawać na ciepło i na zimno. Pierogi można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odgrzać na maśle przed podaniem. Ciasto na pierogi na słodko przygotuj bez dodatku soli.

Alergeny w pierogach z twarogiem

Lista alergenów dla pierogów z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z twarogiem to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Pierogi są źródłem prostych węglowodanów, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi, dlatego nie powinni ich spożywać diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
340.09
952.26
Białko (g)
8.84
24.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
41.21
115.39
Węglowodany przyswajalne (g)
41.21
115.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
15.97
44.72
Tłuszcze nasycone (g)
11.79
33.01
Tłuszcze nienasycone (g)
4.18
11.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
91.29
255.62
Potas (mg)
86.51
242.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.93
100.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.11
5.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z twarogiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z twarogiem

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
26.50