Pierogi z tofu

Opublikowano: 08.11.2021 r., 12:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierogi z tofu na desce
Pierogi z tofu
Pierogi z tofu w swoim składzie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego dlatego idealnie sprawdzą się jako pomysł na obiad dla wszystkich osób na diecie roślinnej.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
86 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 25 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 kostka (200 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Kolendra świeża 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa, szklanka

Przepis na pierogi z tofu krok po kroku

Mąkę i olej wymieszaj w misce, dodaj 1/2 szklanki ciepłej wody.

Zagniataj ciasto do momentu, aż konsystencja będzie jednolita. Gdy ciasto będzie zbyt klejące dodaj wody.

Rozwałkuj ciasto na stole posypanym odrobiną mąki i wytnij kółka, możesz do tego użyć szklanki lub kubka.

Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości olej rzepakowego.

Dodaj startą na tarce marchew i delikatnie podsmaż.

Następnie dodaj kostkę tofu rozdrobnioną w palcach.

Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku. Na końcu posyp farsz posiekaną kolendrą.

Na każde kółko wycięte z ciasta nałóż łyżeczkę farszu. Zawiń pieróg.

Ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju (nie będą się do siebie przyklejać).

Jak oceniasz przepis na pierogi z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat pierogów z tofu

Pierogi z tofu w swoim składzie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie dla wszystkich osób na diecie roślinnej.

Ale nie tylko, osoby na diecie tradycyjnej także mogą z niego skorzystać. Mój przepis na pierogi z tofu nie dość, że jest wegański to może być także bezglutenowy. Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. W przepisie za farsz posłużyła mi kostka tofu naturalnego z dodatkiem startych warzyw, które możesz zamienić na swoje ulubione lub skorzystać z mojej wersji. Przy wyborze tofu zwróć uwagę na zwartość wapnia. Produkty roślinne charakteryzują się jego mniejszą zawartością niż tradycyjny nabiał, dlatego warto tutaj wybierać produkty fortyfikowane tym składnikiem mineralnym. Wtedy są one w stanie zapewnić nam taką samą ilość wapnia co tradycyjny produkt. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na jego zawartość w produktach roślinnych ale nie tylko.

Wegetariańskie pierogi możesz zrobić z tofu i ziemniakami lub szpinakiem. Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny, a to co znajdzie się w środku zależy od Ciebie. Dokładny przepis i wskazówki do niego znajdziesz poniżej.

Skoro już wiesz jak zrobić pierogi z tofu wykorzystaj ten przepis na obiad. Na pewno każdy uczestnik będzie bardzo zadowolony. Obojętnie na którą wersję farszu się zdecydujesz pierogi będą bardzo dobre. Smacznego!

Alergeny w pierogach z tofu

Lista alergenów dla pierogów z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze pierogów z tofu

na 100g gotowej potrawy

Przepis na pierogi z tofu jest wegański, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Przy zakupie tofu, wybieraj to fortyfikowane wapniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
215.17
86.07
Białko (g)
8.62
3.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
37.61
15.04
Węglowodany przyswajalne (g)
36.86
14.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
3.62
1.45
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
1.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.29
1.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.13
31.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
12.17
4.87
Potas (mg)
156.34
62.54
Wapń (mg)
84.34
33.74
Fosfor (mg)
87.13
34.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.33
10.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.74
1.49
Cynk (mg)
0.72
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z tofu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z tofu

Koszt składników
131.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Kolendra świeża
20 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Koszt składników
131.50