Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj 250ml wody i sól, zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.

Szpinak mrożony należy rozmrozić przed smażeniem.

Odsącz nadmiar wody.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprze i wymieszaj.

Smaż przez około 5 minut, aż woda odparuje ze szpinaku.

Pokrusz ser feta i dodaj do szpinaku, wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.

Szklanką wykrawaj kawałki ciasta.

Na każdy kawałek wyłóż łyżkę farszu szpinakowego i zlep brzegi ciasta.

W garnku zagotuj wodę z solą i partiami umieszczaj pierogi.

Gotuj około 6 minut, aż pierogi wypłyną.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta podane na talerzu.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Koszt przygotowania dania
18.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
760 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Pierogi jarskie są dobrą alternatywą mięsnych posiłków. Posiłki bez dodatku mięsa powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, szpinak mrożony, cebula, ser feta, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem feta? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj wodę i sól, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw ciasto na pierogi pod przykryciem na około 30 minut. Szpinak mrożony należy rozmrozić przed smażeniem. Odsącz nadmiar wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprze i wymieszaj. Smaż przez około 5 minut, aż woda odparuje ze szpinaku. Pokrusz ser feta i dodaj do szpinaku, wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wykrawaj kawałki ciasta. Na każdy kawałek wyłóż łyżkę farszu szpinakowego i zlep brzegi ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą i partiami umieszczaj pierogi. Gotuj około 6 minut, aż pierogi wypłyną.

Szpinak jest warzywem liściastym o niedużych zielonych liściach. Zawiera bardzo małą ilość kalorii i dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest potrzebny do prawidłowej pracy naszych jelit. Błonnik zapobiega zaparciom, a także daje uczucie sytości na dłużej. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi i obniża stężenie cholesterolu. Szpinak zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Szpinak zawiera także sporą ilość wapnia, który jest podstawowym składnikiem budującym nasze kości.

Podsumowując pyszne pierogi ze szpinakiem są dobre na obiad dla całej rodziny. Farsz do pierogów można przygotować także ze świeżymi liśćmi szpinaku. Smaczne pierogi można podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub cebuli podsmażonej na maśle. Pierogi są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze pierogów ze szpinakiem i serem feta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
253.60 kcal
760.80 kcal
Białko
8.73 g
26.18 g

Węglowodany w pierogach ze szpinakiem i serem feta

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
32.01 g
96.02 g
Węglowodany przyswajalne
31.01 g
93.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
10.36 g
31.08 g
Tłuszcze nasycone
3.44 g
10.32 g
Tłuszcze nienasycone
6.92 g
20.76 g

Witaminy w przepisie na pierogi ze szpinakiem i serem feta

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.15 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.91 mg
8.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
103.47 µg (mcg)
310.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ze szpinakiem i serem feta

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
173.47 mg
520.40 mg
Potas
170.80 mg
512.40 mg
Wapń
110.80 mg
332.40 mg
Fosfor
111.47 mg
334.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
38.23 mg
114.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.84 mg
8.52 mg
Cynk
0.98 mg
2.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ze szpinakiem i serem feta 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach ze szpinakiem i serem feta

Lista alergenów dla pierogów ze szpinakiem i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania pierogów ze szpinakiem i serem feta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób