Pierogi ze szpinakiem i serem feta
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Szpinak mrożony (400 g)
- Ser Feta (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta krok po kroku
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj 250ml wody i sól, zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.
Szpinak mrożony należy rozmrozić przed smażeniem.
Odsącz nadmiar wody.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprze i wymieszaj.
Smaż przez około 5 minut, aż woda odparuje ze szpinaku.
Pokrusz ser feta i dodaj do szpinaku, wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.
Szklanką wykrawaj kawałki ciasta.
Na każdy kawałek wyłóż łyżkę farszu szpinakowego i zlep brzegi ciasta.
W garnku zagotuj wodę z solą i partiami umieszczaj pierogi.
Gotuj około 6 minut, aż pierogi wypłyną.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Frittata
-
Tarta ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z ananasem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto leśny mech
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Rolady z indyka
-
Zupa szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Dania ze szpinakiem
Więcej informacji na temat pierogów ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze szpinakiem i serem feta to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Pierogi jarskie są dobrą alternatywą mięsnych posiłków. Posiłki bez dodatku mięsa powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, szpinak mrożony, cebula, ser feta, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem feta? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj wodę i sól, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw ciasto na pierogi pod przykryciem na około 30 minut. Szpinak mrożony należy rozmrozić przed smażeniem. Odsącz nadmiar wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprze i wymieszaj. Smaż przez około 5 minut, aż woda odparuje ze szpinaku. Pokrusz ser feta i dodaj do szpinaku, wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wykrawaj kawałki ciasta. Na każdy kawałek wyłóż łyżkę farszu szpinakowego i zlep brzegi ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą i partiami umieszczaj pierogi. Gotuj około 6 minut, aż pierogi wypłyną.
Szpinak jest warzywem liściastym o niedużych zielonych liściach. Zawiera bardzo małą ilość kalorii i dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest potrzebny do prawidłowej pracy naszych jelit. Błonnik zapobiega zaparciom, a także daje uczucie sytości na dłużej. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi i obniża stężenie cholesterolu. Szpinak zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Szpinak zawiera także sporą ilość wapnia, który jest podstawowym składnikiem budującym nasze kości.
Podsumowując pyszne pierogi ze szpinakiem są dobre na obiad dla całej rodziny. Farsz do pierogów można przygotować także ze świeżymi liśćmi szpinaku. Smaczne pierogi można podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub cebuli podsmażonej na maśle. Pierogi są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w pierogach ze szpinakiem i serem feta
Lista alergenów dla pierogów ze szpinakiem i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze pierogów ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze szpinakiem i serem feta to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pierogi zawierają duża ilość składników mineralnych. Ciasto z mąki pszennej zawiera gluten, więc nie powinny spożywać go osoby chorujące na celiakię.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.