Pierogi z surowym mięsem
- Mąka pszenna typ 550 - 2 pełne szklanki (260 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
- Mięso mielone wieprzowe - 1 opakowanie (400 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na pierogi z surowym mięsem krok po kroku
W dużej misce zagnieć ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z olejem, dodaj szczyptę soli i powoli wlewaj odrobinę ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i zwarte.
W miseczce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i dopraw wszystko pieprzem, solą, kminkiem i czosnkiem. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do farszu.
Wyrobione ciasto dobrze wywałkuj, by było cienkie, jednak by się nie przedzierało. Z ciasta wycinaj okręgi o średnicy około 7-8 cm. Do okręgów z ciasta nakładaj farsz łyżeczką, składaj je na pół i sklejaj razem krawędzie ciasta. Gotowe pierogi odkładaj na deseczkę, możesz posypać ją wcześniej mąką, by pierogi się nie przyklejały.
W dużym garnku ugotuj wodę z odrobiną soli. Gdy woda będzie wrzała, dodawaj powoli pierogi, najlepiej małymi partiami i delikatnie przemieszaj je w garnku. Gotuj około 5 minut od wypłynięcia.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat pierogów z surowym mięsem
Pierogi z surowym mięsem są pysznym i bardzo szybkim daniem, które pomimo niezwykle prostego wykonania smakuje wybornie. Znane są również pod nazwą dzyndzałki i tradycyjnie pochodzą z kuchni warmińskiej i mazurskiej. Przygotowywane zwykle z okazji świąt i uroczystości, pięknie prezentują się na stole, a do tego zachwycają mięsnym smakiem przełamanym ziołami i czosnkiem. Nic dziwnego, że znikają ze stołu bardzo szybko. Są niezwykłym przysmakiem zwłaszcza w restauracjach z kuchnią ukraińską.
Farsz na pierogi z mięsem wykonuje się bardzo prosto ze względu na brak wcześniejszej obróbki termicznej, dzięki temu oszczędza się naprawdę sporo czasu i pracy, a pierogi są pyszne i bardzo soczyste. To sprawia również, że po przekrojeniu pierogów wylewa się z nich aromatyczny wywar. Ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną mięsa jest ono łatwiej strawne, niż w tradycyjnej wersji pierogów. Zachowuje też więcej składników odżywczych. Najważniejszym z nich jest białko, które zwiększa również sytość całej potrawy.
Takim farszem można nadziewać również uszka, które wylądują później w rosole albo czerwonym barszczu. Mają wyjątkowy, mięsny i aromatyczny smak, dzięki czemu wspaniale dopełniają czyste zupy i buliony. Świetnie sprawdzą się świątecznym stole, a także jako niecodzienny dodatek do zup podczas wykwintnych przyjęć.
Jeżeli chcesz wiedzieć jak zrobić pierogi z mięsem, które będą inne niż wszystkie dotychczasowe, a przy tym naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu, to jest to idealny przepis dla ciebie.
W przepisie farsz wykonany jest z surowego mięsa wieprzowego, ale można również użyć innych rodzajów. Świetnie będą smakować również z mielonym mięsem wołowym, drobiowym, a także z kaczki czy z indyka. Do farszu z mięsa drobiowego warto dodać jednak odrobinę bulionu, tak by nie był zbyt suchy. Pierogi są naprawdę lekkie, choć sycące. Ich smak jest bardzo oryginalny, świetnie urozmaici codzienne posiłki. Można je również podawać lekko podsmażone, dzięki czemu smakują nawet lepiej i są niezwykle chrupiące.
Alergeny w pierogach z surowym mięsem
Lista alergenów dla pierogów z surowym mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierogów z surowym mięsem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.