Pierogi z soczewicą i pieczarkami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło klarowane (130 g)
- Soczewica czerwona (250 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula (150 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na pierogi z soczewicą i pieczarkami krok po kroku
Ugotuj soczewicę w litrze wody z solą.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w paseczki.
Rozgrzej na patelni masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz paprykę słodką i ostrą i wymieszaj.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu. Dokładnie wymieszaj.
Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła.
Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pierogów z soczewicą i pieczarkami
Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników odżywczych. Pierogi wegetariańskie zasmakują nie jednemu mięsożercy. Przepis na pierogi z soczewicą i pieczarkami jest łatwy do zrobienia dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Smaczne pierogi przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło klarowane, soczewica czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki, sól i pieprz oraz papryka słodka i ostra. Farsz do pierogów możesz urozmaicić dodatkiem gotowanych ziemniaków lub kapusty kiszonej.
Jak zrobić pierogi z soczewicą i pieczarkami? Najpierw przygotuj farsz. W garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp soczewicę i gotuj do miękkości przez około 20-25 minut. W między czasie pokrój w drobną kostkę cebulę a pieczarki z paski. Rozgrzej masło na patelni i przesmaż cebulę z pieczarkami. Dodaj ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki wraz z papryką słodką i ostrą. Wymieszaj dokładnie, odstaw na czas przygotowania ciasta. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe same będą wypływać na wierzch. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.
Podsumowując wegetariańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami to dobre danie na obiad dla całej rodziny. Farsz z soczewicy jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów.
Alergeny w pierogach z soczewicą i pieczarkami
Lista alergenów dla pierogów z soczewicą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze pierogów z soczewicą i pieczarkami
Pierogi z soczewicą i pieczarkami to doskonała propozycja na bez mięsny posiłek. Soczewica jest warzywem strączkowym, które powinniśmy częściej wprowadzać do swojej diety w zastępstwie dla mięsa. Soczewica zawiera dużo białka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.