Przepis na pierogi z soczewicą i mięsem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, stolnica, papier do pieczenia, wałek

Soczewice przepłucz i wsyp do garnka. Zalej wodą, tak była 1 cm nad ziarnami. Gotuj przez około 10-15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Część cebuli odłóż na później.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż cebulę aż zmięknie, następnie dodaj mięso i smaż aż straci różowy kolor.

W misce wymieszaj soczewicę, mięso z cebulą i przyprawami: połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu, łyżeczką oregano, majeranku i papryki słodkiej.

Dokładnie przesiej mąkę na stolnicę. W osobnej miseczce wymieszaj 280ml ciepłej wody, łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju.

Na początku wymieszaj ciasto z pomocą drewnianej łyżki, po czym zacznij zagniatać rękoma. Aby ciasto było miękkie i elastyczne wyrabianie powinno trwać przez około 15 minut.

Podziel ciasto na części. Każdą z części rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 mm. Wytnij kółka szklanką. Na środek wyłóż masę z mięsa i soczewicy. Sklej brzegi z pomocą wody. Gotowe pierogi odłóż na papier do pieczenia oprószony mąką.

Zagotuj wodę z dodatkiem łyżki oleju i łyżeczki soli w dużym garnku. Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody. Gotuj przez około 5 min od wypłynięcia.

Na małej patelni podgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej pozostałą cebulę.

Polej pierogi zezłoconą cebulką.

Pierogi z soczewicą i mięsem przed ugotowaniem wyłożone na drewnianej desce
Pierogi z soczewicą i mięsem
Koszt przygotowania dania
14.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
102 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
76

Pierogi z soczewicą i mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z soczewicą i mięsem

Dziś chcielibyśmy pokazać jak zrobić pierogi z soczewicą i mięsem. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie jeśli szukasz smacznego pomysłu na obiad. Są też szybkie w przygotowaniu.

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie, w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Różni je smak a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pierogi z soczewicą i mięsem wykorzystuje jej czerwoną odmianę. 100 g suchych nasion dostarczy aż 25 g białka. Ma niski indeks glikemiczny. Zawiera żelazo, kwas foliowy i potas.

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje a potrzebuje w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Szczególnie polecane jest dla małych dzieci, ponieważ rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego może być podawane jako pierwsze mięso już po 6. miesiącu życia.

Pierogi z soczewicą i mięsem mielonym będą idealnym rozwiązaniem, jeśli masz ochotę na pyszne pierogi z wyjątkowym farszem. Jest to prosty przepis, który zasmakuje całej rodzinie. Potrzebujesz soczewicę, mięso mielone, cebulę, przyprawy, oliwę i mąkę.

Aby wykonać pierogi wystarczy ugotować soczewicę, podsmażyć cebulkę z mięsem i wymieszać farsz z przyprawami. Następnie przygotować ciasto, uformować pierogi i ugotować. Pierogi możesz podawać same, z dodatkiem zeszklonej cebuli, skwarków lub podsmażone.

Wartości odżywcze pierogów z soczewicą i mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
293.94 kcal
102.88 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
7.62 g
2.67 g
Tłuszcze nasycone
2.19 g
0.77 g
Tłuszcze nienasycone
5.43 g
1.90 g
Tłuszcze jednonasycone
3.58 g
1.25 g
Tłuszcze wielonasycone
1.85 g
0.65 g

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z soczewicą i mięsem

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
154.72 mg
54.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
253.37 mg
88.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
24.23 mg
8.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.41 mg
1.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z soczewicą i mięsem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z soczewicą i mięsem

Lista alergenów dla pierogów z soczewicą i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania pierogów z soczewicą i mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Soczewica czerwona
180 g
1 szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
51.80
Jak oceniasz przepis na pierogi z soczewicą i mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób