Pierogi z serem na słodko
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder (40 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
Przepis na pierogi z serem na słodko krok po kroku
W misce ubij jajko z cukrem na pianę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas ubijając, aż do połączenia składników.
Dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj mikserem. Farsz odłóż na bok.
Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru.
W mące zrób dołek, do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.
Na środek każdego krążka nałóż farsz. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.
W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Dzyndzałki
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów z serem na słodko
Pierogi z serem na słodko to alternatywa tradycyjnych, tyle, że w wersji niewytrawnej. Dzięki temu na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich dań.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z serem na słodko, które będą pyszne, a przy okazji dobre nawet dla początkujących osób, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo ekspresowa, a smakuje jak z najlepszej restauracji. W dodatku w tej wersji pierożki są niezwykle sycące. Całe przygotowanie można podzielić na dwa etapy. Pierwszy jest stworzenie farszu. Następnie ciasto, które będzie nim wypełnione. Przepis jest podobny jak w tradycyjnej, niesłodkiej wersji. Jednak zamiast soli dodaje się do niego odrobiny cukry, by było nieco słodsze. Te pierogi są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Cała tajemnica tkwi w przepysznym farszu. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jego stworzenia, można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Przepis na pierogi z serem na słodko jest prosty i bardzo szybki, dlatego wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na posiłek dla dzieci, gdyż są słodkie, ale również pełnowartościowe. To dlatego, że robi się je z twarogiem. To dobry pomysł na pierogi bardzo sycące i pyszne. Ich przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane i zabiera trochę więcej czasu, jednak efekt jest tak fantastyczny, że warto poświęcić im trochę więcej swojego czasu, by później móc się nimi cieszyć. To danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, czy kolacja na ciepło. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Alergeny w pierogach z serem na słodko
Lista alergenów dla pierogów z serem na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów z serem na słodko
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(188g)
Węglowodany
(188g)
Tłuszcze
(188g)
Witaminy
(188g)
Składniki mineralne
(188g)
-
twaróg,
jajka,
cukier,
budyń,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.