Pierogi z serem i jagodami

Opublikowano: 14.09.2021 r., 14:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z owocami w misce
Pierogi z serem i jagodami
Pierogi z serem i jagodami to świetna opcja dla wszystkich miłośników smacznych obiadów na słodko. Są naprawdę pyszne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
694 kcal
Kcal w porcji
258 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jagody (200 g)
  • Twaróg półtłusty (200 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, stolnica, wałek, maszynka do mielenia

Przepis na pierogi z serem i jagodami krok po kroku

Twarożek zmiel w maszynce na bardzo drobno. Połącz go z opłukanymi jagodami, cukrem waniliowym i cukrem. Dokładnie wymieszaj.

Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.

Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.

Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.

Każdy okrąg złóż na pół i napełnij je łyżeczką farszu. Rogi zlep dokładnie.

W dużym garnku zagotuj wodę. Do wody wrzucaj partiami pierogi i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z serem i jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat pierogów z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami to przysmak, który najbardziej kochają najmłodsi domownicy. Nic dziwnego pierożki są naprawdę smaczne, a przy tym bardzo słodkie. To idealna opcja dla wszystkich miłośników obiadów na słodko. Można je podawać z jogurtem naturalnym, jednak są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków.

Przepis na pierogi z serem i jagodami jest niezwykle łatwy, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Całość nie jest zbyt pracochłonna, a farsz nie potrzebuje obróbki termicznej, dzięki czemu można go przygotować w kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z serem i jagodami, które będą naprawdę smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niej pierogi bardzo smakowite i aromatyczne. To świetny pomysł na wykorzystanie świeżych jagód, które stanowią bardzo wartościowy dodatek do diety. To bogactwo antyoksydantów, substancji przeciwnowotworowych, wspierających zdrowie całego organizmu. Zostały połączone z półtłustym twarogiem, który dostarcza sporo białka. To świetny dodatek do słodkich pierogów, gdyż pozwala zdecydowanie obniżyć ich indeks glikemiczny. W przepisie mieli się twaróg, by był jak najdrobniejszy i najlepiej połączył się z jagodami. Można również użyć gotowego twarogu sernikowego, który ma kremową konsystencję.

Te pierożki są naprawdę pyszne, dlatego idealnie sprawdzą się na posiłek dla całej rodziny. Są bardzo lubiane nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci. Są bardzo słodkie, więc szybko znikają z talerzy. To jednak bardzo zdrowa opcja, pełna witamin i białka. Sprawdzą się na obiad dla dzieci. To danie choć na słodko, jest bardzo sycące, ze względu na dodatek sera. Można również użyć twarogu chudego, który charakteryzuje się niższym procentem zawartości tłuszczu, dzięki czemu jest zdrowszy dla zdrowia organizmu.

Te pierogi stanowią świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych i jakże cennych owoców. Można do nich użyć mrożonych owoców, ale najlepiej sprawdzą się świeże jagody.

Alergeny w pierogach z serem i jagodami

Lista alergenów dla pierogów z serem i jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty

Wartości odżywcze pierogów z serem i jagodami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dla wszystkich miłośników obiadów na słodko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kcal)
269.24
694.64
Białko (g)
9.74
25.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany (g)
40.85
105.40
Węglowodany przyswajalne (g)
40.39
104.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz (g)
7.61
19.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
4.56
Tłuszcze nienasycone (g)
5.84
15.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.27
8.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
75.25
194.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód (mg)
68.72
177.31
Potas (mg)
107.76
278.02
Wapń (mg)
34.78
89.74
Fosfor (mg)
101.73
262.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.88
53.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.85
7.36
Cynk (mg)
0.71
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z serem i jagodami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z serem i jagodami

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jagody
200 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Twaróg półtłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
42.00