Pierogi z serem i budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser twarogowy półtłusty (600 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Mleko 3,2% - 5 łyżek (50 ml)
- Masło (50 g)
Przepis na pierogi z serem i budyniem krok po kroku
Z mąki, jajka, szczypty soli oraz wody (70 ml) wyrabiamy ciasto na pierogi tak długo, aż będzie elastyczne.
Następnie do miski dodajemy twaróg, budyń o ulubionym smaku, cukier i mleko. Mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. Nadziewamy je farszem z twarogu i szczelnie zamykamy.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną. Wtedy wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Pierogi z twarogiem i budyniem polewamy roztopionym masłem.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów z serem i budyniem
Pyszne pierogi z serem i budyniem na słodko to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Tradycyjne pierogi z farszem twarogowo – budyniowym polane masłem są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się w menu dla dzieci.
Jak zrobić pierogi z serem i budyniem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku z mąki, jajka, szczypty soli oraz wody (70 ml) wyrabiamy ciasto na pierogi tak długo, aż będzie elastyczne. Następnie do miski dodajemy twaróg, budyń o ulubionym smaku, cukier i mleko. Mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. Nadziewamy je farszem z twarogu i szczelnie zamykamy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną. Wtedy wyjmujemy je łyżką cedzakową. Pierogi z twarogiem i budyniem polewamy roztopionym masłem.
Sprawdzony przepis na pierogi z serem i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Domowe i smaczne pierogi odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w pierogach z serem i budyniem
Lista alergenów dla pierogów z serem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze pierogów z serem i budyniem
Pierogi mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.