Pierogi z rydzami
Opublikowano: 22.12.2024 r.
Pierogi z rydzami to jedna z opcji, które doskonale sprawdzają się jesienią i późnym latem. Są smaczne, proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Idealne na obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Rydze (grzyby) - 300 g
- Kapusta kiszona - 200 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Jeśli używasz świeżych rydzów, oczyść je dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli są mrożone, rozmroź i odsącz nadmiar wody.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i rydze. Smaż całość przez około 5–7 minut, aż grzyby zmiękną.
- Jeśli chcesz dodać kapustę, drobno ją posiekaj i podsmaż osobno na maśle, aż zmięknie. Połącz z rydzami.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i olej, a następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę (około 1 szklankę), zagniatając elastyczne ciasto.
- Zagnieć ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- Podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy.
- Za pomocą szklanki wycinaj kółka.
- Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu, następnie zlepiaj brzegi, formując pierogi.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
- Wrzucaj pierogi partiami na wrzątek i gotuj przez około 3–4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.