Przepis na pierogi z rybą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, maszynka do mielenia

Szczupaka pokrój w dzwonko i umieść w garnku.

Obierz marchew i pietruszkę i dodaj do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Rybę i warzywa odcedź z wywaru.

Wystudź i oddziel ości od mięsa ryby.

Zmiel warzywa i rybę w maszynce do mielenia mięsa.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj ją do farszu rybnego i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, koper i połącz składniki.

Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone masło klarowane i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw je na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek i szklanką wykrawaj koła.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę z solą i gotuj partiami pierogi.

Pierogi z rybą podane na ciemnym talerzu. Pierogi posypane są liśćmi świeżych ziół.
Pierogi z rybą
Koszt przygotowania dania
88.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
617 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Pierogi z rybą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z rybą

Pierogi z rybą to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pierogi z rybą będą doskonałym pomysłem podczas wieczerzy wigilijnej. Przepis na pierogi z rybą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło klarowane, szczupak, cebula, marchew, pietruszka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koper.

Jak zrobić pierogi z rybą? Szczupaka pokrój w dzwonko i umieść w garnku. Obierz marchew i pietruszkę i dodaj do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Rybę i warzywa odcedź z wywaru. Wystudź i oddziel ości od mięsa ryby. Zmiel warzywa i rybę w maszynce do mielenia mięsa. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ją do farszu rybnego i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, koper i połącz składniki. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone masło klarowane i sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw je na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i szklanką wykrawaj koła. Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i gotuj partiami pierogi. Świeże pierogi gotować powinno się do momentu, aż zaczną wypływać.

Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne pierogi z farszem z ryby to gwarancja smacznego dania. Farsz rybny do pierogów możesz przygotować z dowolnej ryby słodko wodnej lub morskiej. Pierogi są dobre od razu po ugotowaniu. Można je zamrozić i przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Jeśli chcesz odgrzać pierogi na drugi dzień, najlepiej odsmażyć je na oleju rzepakowym. Pierogi sprawdzą się także dla dzieci, mielona ryba nie posiada ości, które mogłyby przeszkadzać w jedzeniu.

Wartości odżywcze pierogów z rybą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
220.60 kcal
617.69 kcal
Białko
11.14 g
31.19 g

Węglowodany w pierogach z rybą

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
23.89 g
66.88 g
Węglowodany przyswajalne
22.74 g
63.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
3.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.83 g
24.73 g
Tłuszcze nasycone
3.33 g
9.33 g
Tłuszcze nienasycone
5.50 g
15.40 g
Tłuszcze jednonasycone
3.98 g
11.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.52 g
4.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
24.47 mg
68.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi z rybą

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
126.06 µg (mcg)
352.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.73 µg (mcg)
2.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.97 mg
11.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.89 µg (mcg)
2.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
1.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
36.67 µg (mcg)
102.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.85 mg
7.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.55 µg (mcg)
147.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
888.33 µg (mcg)
2487.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z rybą

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
74.93 mg
209.80 mg
Potas
209.11 mg
585.52 mg
Wapń
45.89 mg
128.48 mg
Fosfor
128.05 mg
358.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.08 mg
73.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.81 mg
5.08 mg
Cynk
0.65 mg
1.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z rybą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z rybą

Lista alergenów dla pierogów z rybą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Szczupak filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania pierogów z rybą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczupak filet
1000 g
cały lub dzwonko
27.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
77.14
Za 1000 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Koszt składników
111.80
Jak oceniasz przepis na pierogi z rybą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób