Pierogi z rybą

Opublikowano: 02.02.2022 r., 8:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z rybą i ziołami
Pierogi z rybą
Pierogi z rybą to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne pierogi z rybą są także bardzo dobrym pomysłem na potrawę wigilijną. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
617 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szczupak filet - cały lub dzwonko (1000 g)
  • Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Bułka tarta (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, maszynka do mielenia

Przepis na pierogi z rybą krok po kroku

Szczupaka pokrój w dzwonko i umieść w garnku.

Obierz marchew i pietruszkę i dodaj do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Rybę i warzywa odcedź z wywaru.

Wystudź i oddziel ości od mięsa ryby.

Zmiel warzywa i rybę w maszynce do mielenia mięsa.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj ją do farszu rybnego i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, koper i połącz składniki.

Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone masło klarowane i sól.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw je na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto na cienki placek i szklanką wykrawaj koła.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę z solą i gotuj partiami pierogi.

Jak oceniasz przepis na pierogi z rybą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów z rybą

Pierogi z rybą to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pierogi z rybą będą doskonałym pomysłem podczas wieczerzy wigilijnej. Przepis na pierogi z rybą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło klarowane, szczupak, cebula, marchew, pietruszka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koper.

Jak zrobić pierogi z rybą? Szczupaka pokrój w dzwonko i umieść w garnku. Obierz marchew i pietruszkę i dodaj do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Rybę i warzywa odcedź z wywaru. Wystudź i oddziel ości od mięsa ryby. Zmiel warzywa i rybę w maszynce do mielenia mięsa. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ją do farszu rybnego i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, koper i połącz składniki. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone masło klarowane i sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw je na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i szklanką wykrawaj koła. Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i gotuj partiami pierogi. Świeże pierogi gotować powinno się do momentu, aż zaczną wypływać.

Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne pierogi z farszem z ryby to gwarancja smacznego dania. Farsz rybny do pierogów możesz przygotować z dowolnej ryby słodko wodnej lub morskiej. Pierogi są dobre od razu po ugotowaniu. Można je zamrozić i przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące. Jeśli chcesz odgrzać pierogi na drugi dzień, najlepiej odsmażyć je na oleju rzepakowym. Pierogi sprawdzą się także dla dzieci, mielona ryba nie posiada ości, które mogłyby przeszkadzać w jedzeniu.

Alergeny w pierogach z rybą

Lista alergenów dla pierogów z rybą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Szczupak filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pierogów z rybą

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z rybą to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Pierogi z rybą są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
220.60
617.69
Białko (g)
11.14
31.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
23.89
66.88
Węglowodany przyswajalne (g)
22.74
63.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
3.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
8.83
24.73
Tłuszcze nasycone (g)
3.33
9.33
Tłuszcze nienasycone (g)
5.50
15.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.98
11.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
4.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.47
68.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
126.06
352.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.97
11.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.89
2.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.67
102.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.85
7.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.55
147.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
888.33
2487.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
74.93
209.80
Potas (mg)
209.11
585.52
Wapń (mg)
45.89
128.48
Fosfor (mg)
128.05
358.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.08
73.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
5.08
Cynk (mg)
0.65
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z rybą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z rybą

Koszt składników
111.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczupak filet
1000 g
cały lub dzwonko
27.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
77.14
Za 1000 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Bułka tarta
200 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Koszt składników
111.80