Proste pierogi z podrobami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Wątróbka drobiowa (300 g)
- Mięso drobiowe z rosołu (200 g)
- Cebula (100 g)
- Masło (10 g)
- Bulion drobiowy (30 g)
Przepis na proste pierogi z podrobami krok po kroku
Podroby drobiowe dokładnie oczyść i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-40 minut). Ostudź i drobno posiekaj lub zmiel w maszynce.
Ugotowane mięso drobiowe również drobno posiekaj lub zmiel.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
Połącz podroby, mięso i cebulę. Dopraw farsz majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj bulion.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę (około 1 szklankę), mieszając składniki.
Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką.
Podroby drobiowe dokładnie oczyść i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-40 minut). Ostudź i drobno posiekaj lub zmiel w maszynce.
Ugotowane mięso drobiowe również drobno posiekaj lub zmiel.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
Połącz podroby, mięso i cebulę. Dopraw farsz majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj bulion.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę (około 1 szklankę), mieszając składniki.
Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką.
Wycinaj kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu.
Zlepiaj brzegi, formując pierogi. Upewnij się, że są dokładnie zamknięte, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Zagotuj dużą ilość osolonej wody (około 3 litry).
Wkładaj pierogi partiami do wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pielmieni
- Pierogi z serem
- Farsz na pierogi ruskie
- Pierogi gruzińskie
- Pierożki gruzińskie
- Gruzińskie pierogi
- Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
- Farsz do krokietów
- Farsz na pierogi z mięsem
- Pierogi z serem na słodko
- Pierogi chinkali
- Pierogi z ziemniakami
- Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
- Kołduny litewskie
- Farsz na uszka
- Farsz na pierogi z mięsem mielonym
- Farsz do pasztecików
- Cappelletti
- Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat prostych pierogów z podrobami
Pierogi z podrobami to jeden z tych przepisów, które potrafią zdecydowanie odczarować podroby jako produkt w codziennej kuchni. W tym wydaniu są niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzają się z podrobami drobiowymi.
Przepis na pierogi z podrobami to coś, co albo się kocha, albo nienawidzi. Jednak naprawdę warto dać im szansę.
Pierogi to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej, które niezmiennie gości na stołach podczas rodzinnych obiadów i świąt. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne nadzienie, pierogi z podrobami to propozycja, która zachwyci miłośników tradycyjnych smaków i kuchni regionalnej. Przygotowane z domowego ciasta i nadzienia z drobiowych podrobów oraz mięsa, pierogi te są nie tylko pyszne, ale też stosunkowo tanie i pełne wartości odżywczych. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić pierogi z podrobami, by były smaczne i delikatne, a przy tym dobrze doprawione.
Pierogi z podrobami wymagają nieco czasu, ale efekt końcowy zrekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Sekretem idealnych pierogów jest miękkie, elastyczne ciasto oraz aromatyczne nadzienie. Podroby drobiowe, takie jak serca, wątróbki czy żołądki, w połączeniu z gotowanym mięsem, tworzą wyrazisty i pełny smak. To najlepsze domowe pierożki z mięsem.
Przygotowanie pierogów zaczyna się od odpowiedniego przygotowania podrobów i mięsa. Drobiowe podroby należy najpierw dokładnie oczyścić i ugotować, a następnie drobno posiekać lub zmielić. Aby nadzienie było bardziej delikatne i wilgotne, warto dodać do niego podsmażoną cebulę, przyprawy i odrobinę bulionu. Ten prosty przepis pokaże Ci jak z podrobami i mięsem można przygotować naprawdę ciekawe danie.
Nadzienie z podrobów i mięsa to kwintesencja polskiej kuchni. Jest wyraziste, aromatyczne i doskonale wpisuje się w domowe, rodzinne posiłki. Pierogi z podrobami można podawać na różne sposoby – gotowane, podsmażane na złoto lub zapiekane z masłem i cebulą. Wykorzystanie podrobów drobiowych sprawia, że przepis jest ekonomiczny i pozwala na maksymalne wykorzystanie składników.
Alergeny w prostych pierogach z podrobami
Lista alergenów dla prostych pierogów z podrobami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze prostych pierogów z podrobami
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz, by pierogi były zdrowsze - użyj mąki pełnoziarnistej, zmniejsz ilość soli i podawaj je ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.