Pierogi z płuckami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Szynka wieprzowa surowa - płucka (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na pierogi z płuckami krok po kroku
Płucka umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i zalej wodą. Całość odstaw na 20 minut. Po tym czasie wodę wylej, ponownie przepłucz i włóż do garnka. Zalej je wodą i dodaj 1 szklankę bulionu. Całość gotuj do miękkości przez około 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, by była rumiana.
Ugotowane płucka zmiel w maszynce i połącz z cebulą, a także wbij do środka 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i tymiankiem.
Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij 1 jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
Każdy okręg złóż na pół i włóż do środka łyżeczkę farszu. Brzegi sklej razem.
Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Wkładaj do niej porcjami pierogi i gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
Więcej informacji na temat pierogów z płuckami
Pierogi z płuckami, to przysmak, który nie gości na stole zbyt często. Jednak warto to zmienić ze względu na ich wspaniały smak i dużą wartość odżywczą. To danie, które jest dość pracochłonne, jednak jego smak rekompensuje energię włożoną w jego powstanie. To świetna opcja na danie dla całej rodziny, nawet dla osób które nie przepadają za podrobami, gdyż w tej wersji smakują obłędnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z płuckami, które zaskoczą wspaniałym smakiem, ale również niezbyt dużym skomplikowaniem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość nie jest zbyt trudna, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Warto pamiętać o ugotowaniu płucek wcześniej, gdyż jest to czasochłonne. Można spokojnie przygotować je nawet dzień wcześniej. Farsz, jeśli odpowiednio się schłodzi nabierze lepszego smaku i będzie wspaniale komponował się z ciastem pierogowym.
To przysmak, o który ciężko w restauracjach, gdyż podroby nie cieszą się zbyt dużą popularnością. A szkoda, gdyż są niezwykle wartościowe i pełne smaku. Dostarczają sporo białka, a także żelaza. Są również wspaniałym źródłem witaminy A, która chroni skórę. Dlatego warto ulepić domowe pierogi z podrobami. Płucka nie są częstym wyborem spośród podrobów. Wiele osób obawia się ich przygotowania, czy smaku. Krąży również wiele niepotwierdzonych informacji na temat ich zanieczyszczenia, które zniechęcają do wypróbowania przepisów zawierających płucka. Nie jest to jednak prawda, a płucka potrafią smakować naprawdę wybornie. Wszystko zależy od tego jak się je doprawi. W pierogach smakują naprawdę wybornie.
To świetny pomysł na to, by wykorzystać podroby w fantastycznym daniu i cieszyć się ich smakiem, a także właściwościami.
To idealna opcja na obiad. Są niezwykle smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane. Ten przepis na pierogi z płuckami pozwala przygotować pyszne danie, pełne smaku i aromatu, a także żelaza i białka. To dobre danie dla osób z anemią. Całość robi się z płuckami wieprzowymi, które są bardzo smakowite.
Alergeny w pierogach z płuckami
Lista alergenów dla pierogów z płuckami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pierogów z płuckami
To zdrowy posiłek, jednak nie powinien gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu, ze względu na udział wieprzowiny.
Energia i białka
(257g)
Węglowodany
(257g)
Tłuszcze
(257g)
Witaminy
(257g)
Składniki mineralne
(257g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.