Przepis na pierogi z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, rondelek

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z dodatkiem przyprawy do mięsa mielonego.

Do mięsa dodaj paprykę pokrojoną w kosteczkę. Całość smaż do miękkości. Następnie farsz dopraw pieprzem, solą, papryką, ziołami i natką.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i drożdże. Całość zalej 180 ml wody i dokładnie wymieszaj.

Ciasto odłóż na 30 minut do ciepłego miejsca.

Ciasto rozwałkuj i wytnij okręgi za pomocą szklanki.

Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.

Pierogi ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Pierogi z piekarnika podane na talerzyku.
pierogi z piekarnika
Koszt przygotowania dania
20.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
580 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Pierogi z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogi z piekarnika

Pierogi z piekarnika to danie, które będzie królem wszystkich imprez. To dlatego, że pierogi są niezwykle smaczne, chrupiące, a przy tym proste w przygotowaniu. To wspaniała propozycja na niezwykle sycący posiłek dla całej rodziny. Pierogi z przepisu wychodzą tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Przepis na pierogi z piekarnika pozwala na stworzenie niezwykłych przekąsek na imprezę, ale również wspaniałego dania na kolację. Te pierogi to dobre rozwiązanie na kolację z przyjaciółmi czy pyszny obiad. Są bardzo smaczne, pięknie się prezentują, a przy okazji nie są zbyt popularne, dzięki czemu zawsze stają się atrakcyjną przekąską. Przed upieczeniem można je posmarować rozmieszanym jajkiem, by pięknie się błyszczały po obróbce termicznej. Są tak pyszne, że znikają w ekspresowym tempie z talerzy. To wspaniała opcja dla osób zabieganych. Ciasto po upieczeniu staje się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, dlatego warto wybrać właśnie je zamiast tradycyjnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z piekarnika, które będą smaczne, a przy tym niezwykle chrupiące, to te pieczone w piekarniku będą doskonałym wyborem. Z tej receptury dowiesz się ile czasu i w jakiej temperaturze należy je piec, by były smaczne. To doskonały pomysł na dobre i ciekawe pierogi. Dzięki zupełnie innemu ciastu i pysznemu nadzieniu całość nigdy się nie nudzi. To świetny wybór na kolację, ale również obiad, gdyż są niezwykle sycące. Całość jest pyszna i bardzo nieskomplikowane. W dodatku do ich wykonania wystarczy tylko kilka składników. Dostarczają sporo białka, a także żelaza. Cały proces można podzielić na dwie części. Pierwsza to przygotowywanie wspaniałego farszu, natomiast druga, tworzenie ciasta pierogowego. Kolejnym krokiem jest już tylko wypełnianie pierożków farszem i sklejanie. To świetne zadanie dla całej rodziny, które dostarcza sporo frajdy. Ma niezwykle prosty farsz, który smakuje po prostu fantastycznie. To opcja niskobudżetowa jednak naprawdę smaczna.

Wartości odżywcze pierogi z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(274g)
Energia (kalorie)
211.97 kcal
580.81 kcal
Białko
16.87 g
46.22 g

Węglowodany w pierogi z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(274g)
Węglowodany
21.70 g
59.45 g
Węglowodany przyswajalne
20.95 g
57.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
2.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(274g)
Tłuszcz
6.66 g
18.25 g
Tłuszcze nasycone
2.56 g
7.01 g
Tłuszcze nienasycone
4.10 g
11.24 g
Tłuszcze jednonasycone
2.60 g
7.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
4.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
41.93 mg
114.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(274g)
Witamina A
61.13 µg (mcg)
167.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
1.05 mg
Witamina B12
0.61 µg (mcg)
1.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
32.23 mg
88.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
10.94 µg (mcg)
29.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
1.04 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.72 mg
Niacyna
6.25 mg
17.13 mg
Foliany
73.66 µg (mcg)
201.82 µg (mcg)
Beta karoten
547.65 µg (mcg)
1500.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(274g)
Sód
186.62 mg
511.35 mg
Potas
240.89 mg
660.05 mg
Wapń
25.29 mg
69.30 mg
Fosfor
160.66 mg
440.22 mg
Magnez
28.40 mg
77.82 mg
Żelazo
2.57 mg
7.05 mg
Cynk
1.84 mg
5.04 mg
Miedź
0.13 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogi z piekarnika 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogi z piekarnika

Lista alergenów dla pierogi z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Cena przygotowania pierogi z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób