Pierogi z piekarnika
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Natka pietruszki (45 g)
Przepis na pierogi z piekarnika krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z dodatkiem przyprawy do mięsa mielonego.
Do mięsa dodaj paprykę pokrojoną w kosteczkę. Całość smaż do miękkości. Następnie farsz dopraw pieprzem, solą, papryką, ziołami i natką.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i drożdże. Całość zalej 180 ml wody i dokładnie wymieszaj.
Ciasto odłóż na 30 minut do ciepłego miejsca.
Ciasto rozwałkuj i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
Pierogi ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogi z piekarnika
Pierogi z piekarnika to danie, które będzie królem wszystkich imprez. To dlatego, że pierogi są niezwykle smaczne, chrupiące, a przy tym proste w przygotowaniu. To wspaniała propozycja na niezwykle sycący posiłek dla całej rodziny. Pierogi z przepisu wychodzą tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Przepis na pierogi z piekarnika pozwala na stworzenie niezwykłych przekąsek na imprezę, ale również wspaniałego dania na kolację. Te pierogi to dobre rozwiązanie na kolację z przyjaciółmi czy pyszny obiad. Są bardzo smaczne, pięknie się prezentują, a przy okazji nie są zbyt popularne, dzięki czemu zawsze stają się atrakcyjną przekąską. Przed upieczeniem można je posmarować rozmieszanym jajkiem, by pięknie się błyszczały po obróbce termicznej. Są tak pyszne, że znikają w ekspresowym tempie z talerzy. To wspaniała opcja dla osób zabieganych. Ciasto po upieczeniu staje się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, dlatego warto wybrać właśnie je zamiast tradycyjnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z piekarnika, które będą smaczne, a przy tym niezwykle chrupiące, to te pieczone w piekarniku będą doskonałym wyborem. Z tej receptury dowiesz się ile czasu i w jakiej temperaturze należy je piec, by były smaczne. To doskonały pomysł na dobre i ciekawe pierogi. Dzięki zupełnie innemu ciastu i pysznemu nadzieniu całość nigdy się nie nudzi. To świetny wybór na kolację, ale również obiad, gdyż są niezwykle sycące. Całość jest pyszna i bardzo nieskomplikowane. W dodatku do ich wykonania wystarczy tylko kilka składników. Dostarczają sporo białka, a także żelaza. Cały proces można podzielić na dwie części. Pierwsza to przygotowywanie wspaniałego farszu, natomiast druga, tworzenie ciasta pierogowego. Kolejnym krokiem jest już tylko wypełnianie pierożków farszem i sklejanie. To świetne zadanie dla całej rodziny, które dostarcza sporo frajdy. Ma niezwykle prosty farsz, który smakuje po prostu fantastycznie. To opcja niskobudżetowa jednak naprawdę smaczna.
Alergeny w pierogi z piekarnika
Lista alergenów dla pierogi z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa mielonego
Wartości odżywcze pierogi z piekarnika
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(274g)
Węglowodany
(274g)
Tłuszcze
(274g)
Witaminy
(274g)
Składniki mineralne
(274g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.