Pierogi z owocami
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (300 g)
- Truskawki mrożone (400 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (150 g)
Przepis na pierogi z owocami krok po kroku
Do miski wsyp mąkę.
Zagotuj wodę (200 ml) i zalej nią mąkę.
Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.
Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.
Truskawki lekko rozmroź w mikrofalówce lub garnku - nie powinny być twarde, ale nie mogą też się rozpadać.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.
Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.
Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce truskawek i zlepiaj końce formując pierogi.
W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).
Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.
Pierogi podawaj polane jogurtem.
Więcej informacji na temat pierogów z owocami
Choć najpopularniejsze rodzaje pierogów to ruskie lub z kapustą i grzybami, pierogi z owocami również mają rzesze zwolenników. Najczęściej podawane na słodko, w towarzystwie naturalnego lub waniliowego jogurtu, przygotowywane są najczęściej latem, kiedy dostępność owoców jest największa. Najpopularniejsze owoce wykorzystywane jako farsz na pierogi to owoce jagodowe - truskawki, wiśnie, borówki lub jagody.
Pierogi na słodko z owocami najlepiej smakują na ciepło, zjedzone tuż po ugotowaniu, kiedy mają elastyczne i miękkie ciasto. Ponieważ przygotowanie pierogów jest dość czasochłonne, warto za jednym razem przygotować ich większą porcję i zamrozić, aby domowe pierogi mieć zawsze w zanadrzu., gotowe do ugotowania i podania.
Przepis na ciasto na pierogi na słodko z owocami nie różni się znacząco od tradycyjnego ciasta na pierogi. Potrzebne są wyłącznie mąka i woda, które należy ze sobą połączyć i wyrabiać do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Kolejnym krokiem jest przygotowanie owoców. W sezonie wiosenno-letnim, kiedy ich dostępność jest nieograniczona, najlepiej wykorzystywać te świeża, lokalne. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby na przykład pierogi z truskawkami przygotować też zimą, czy jesienią. Możemy skorzystać wtedy z owoców mrożonych, których smak i wartości odżywcze nie odbiegają znacząco od świeżych owoców. W przypadku niektórych owoców, na przykład wiśni, możliwe jest też ich zakupienie w słodkiej zalewie, w słoikach w formie już wydrylowanej. Skorzystanie z tych opcji to duża oszczędność czasu spędzonego w kuchni.
Do farszu na pierogi można dodać także twarożek, przygotowany z chudego białego sera, jogurtu naturalnego i ewentualnego dodatku na przykład cynamonu, ziarenek wanilii, kakao, cukru lub słodzika.
Pierogi na słodko z owocami można podawać z jogurtem naturalnym lub waniliowym, listkami mięty, czy musem owocowym przygotowanym z tych samych lub innych owoców.
Pierogi z owocami to idealne danie na letni lekki obiad, a także na śniadanie lub podwieczorek, które przypadnie do gustu całej rodzinie.
Alergeny w pierogach z owocami
Lista alergenów dla pierogów z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze pierogów z owocami
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.