Przepis na pierogi z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięs
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, stolnica, wałek, czajnik, sitko, łyżka cedzakowa

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Następnie dodaj mielone mięso i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mięs), wymieszaj i podsmażaj przez ok. 10-15 min.

Przełóż mięso z cebulą do miski i poczekaj, aż przestygnie. Następnie dodaj jajko i całość zmiksuj za pomocą blendera.

Do 300 ml gorącej wody dodaj 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość wymieszaj.

Przesiej mąkę na stolnicę. W środku zrób dołek i wlej wodę z olejem i solą. Wstępnie połącz składniki, a potem wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.

Gotowe ciasto podziel na części. Jedną z nich rozwałkuj, a resztę przykryj bawełnianą ściereczką. Za pomocą szklanki wykrój kółka.

Na środek wykrojonych kołeczek nakładaj po 1 czubatej łyżeczce farszu i zalepiaj pierogi.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi wrzuć do wrzątku, a potem zmniejsz moc kuchenki. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze ok. 5 min. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową i wykładaj na talerzu.

Pierogi z mięsem mielonym przygotowane do lepienia ułożone są na stolnicy.
Pierogi z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
11.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
872 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
84

Pierogi z mięsem mielonym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z mięsem mielonym

Bardzo często na naszym stole znajdują się pierogi ruskie, ale równie dobre są pierogi ze szpinakiem, z owocami (np. truskawkami, jagodami), jak i z mięsem. Może być to mięso z rosołu, które po ugotowaniu zostało zmielone przez maszynkę do mięsa, ale można też pokusić się na pierogi z mięsem smażonym. Równie popularne są jeszcze leniwe pierogi (kluski, kopytka) przygotowywane w głównej mierze z twarogu wymieszanego z mąką.

Jak zrobić pierogi z mięsem mielonym? Najlepiej zacząć od przygotowania farszu. Przede wszystkim surowe mięso należy usmażyć na patelni. Można to zrobić razem z cebulką, ale możesz też zdecydować się na farsz bez cebuli. Mięso mielone do pierogów może być zarówno wieprzowe, jak i wołowe czy drobiowe. Możesz wybrać te, które najbardziej ci odpowiada. Jeżeli zdecydujesz się na inne, niż zakłada ten przepis na pierogi z mięsem mielonym, to warto wziąć pod uwagę to, że długość podsmażania może być wtedy inna.

Ciasto na pierogi jest najtrudniejsze w tym całym przepisie. Jeśli nie będzie się go wyrabiało przez co najmniej 10 min, to nie uzyska się właściwej konsystencji. Jajko, które znajduje się w tym przepisie, ma trafić nie do ciasta, a do farszu. Jeśli zdecydujesz się na dodanie jajka do masy, to wtedy ciasto zrobi się twardsze. Trudniej będzie je wyrabiać, a później wałkować i zalepiać. Z kolei ciasto bez jajka będzie odpowiednio miękkie, elastyczne i gładkie.

Pierogi z mięsem mielonym idealnie nadają się na obiad. Jeżeli przygotujesz ich więcej, nadmiar pierogów można zamrozić na później. Możesz je najpierw ugotować, ale wtedy warto pamiętać o tym, że pierogi muszą być dobrze odsączone. Kiedy przestygną, można natrzeć je olejem i zapakować do pojemników. Z kolei surowe pierogi należy poukładać na deseczce (nie mogą się dotykać) i przyprószyć mąką. Następnie należy je umieścić na chwilę w zamrażalniku, aby zamarzły. Podczas ściągania ich z deseczki należy uważać, żeby ciasto nie pękło. Jeśli zbyt mocno są przytwierdzone, wystarczy chwilę odczekać. Później można je przepakować do woreczków lub pojemników.

Wartości odżywcze pierogów z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
306.21 kcal
872.71 kcal
Białko
13.41 g
38.21 g

Węglowodany w pierogach z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
35.34 g
100.71 g
Węglowodany przyswajalne
35.19 g
100.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
12.20 g
34.76 g
Tłuszcze nasycone
4.68 g
13.34 g
Tłuszcze nienasycone
7.52 g
21.42 g

Witaminy w przepisie na pierogi z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina B6
0.19 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.71 mg
2.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.64 mg
13.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
74.37 µg (mcg)
211.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
198.45 mg
565.58 mg
Potas
180.36 mg
514.02 mg
Wapń
18.74 mg
53.40 mg
Fosfor
132.24 mg
376.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.13 mg
71.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.04 mg
8.67 mg
Cynk
1.35 mg
3.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mięsem mielonym 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z mięsem mielonym

Lista alergenów dla pierogów z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Cena przygotowania pierogów z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
540 g
4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób