Pierogi z mięsem mielonym

Opublikowano: 11.04.2021 r., 2:22 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowe pierogi z mięsnym farszem
Pierogi z mięsem mielonym
Pierogi z mięsem mielonym idealnie nadają się na obiad, a sam farsz nie jest trudny do przygotowania. Sprawdź, jak wygląda przepis na pierogi z mięsem mielonym!
Przygotowanie 100 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
872 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 szklanki (540 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, stolnica, wałek, czajnik, sitko, łyżka cedzakowa

Przepis na pierogi z mięsem mielonym krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Następnie dodaj mielone mięso i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mięs), wymieszaj i podsmażaj przez ok. 10-15 min.

Przełóż mięso z cebulą do miski i poczekaj, aż przestygnie. Następnie dodaj jajko i całość zmiksuj za pomocą blendera.

Do 300 ml gorącej wody dodaj 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość wymieszaj.

Przesiej mąkę na stolnicę. W środku zrób dołek i wlej wodę z olejem i solą. Wstępnie połącz składniki, a potem wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.

Gotowe ciasto podziel na części. Jedną z nich rozwałkuj, a resztę przykryj bawełnianą ściereczką. Za pomocą szklanki wykrój kółka.

Na środek wykrojonych kołeczek nakładaj po 1 czubatej łyżeczce farszu i zalepiaj pierogi.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi wrzuć do wrzątku, a potem zmniejsz moc kuchenki. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze ok. 5 min. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową i wykładaj na talerzu.

Jak oceniasz przepis na pierogi z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat pierogów z mięsem mielonym

Bardzo często na naszym stole znajdują się pierogi ruskie, ale równie dobre są pierogi ze szpinakiem, z owocami (np. truskawkami, jagodami), jak i z mięsem. Może być to mięso z rosołu, które po ugotowaniu zostało zmielone przez maszynkę do mięsa, ale można też pokusić się na pierogi z mięsem smażonym. Równie popularne są jeszcze leniwe pierogi (kluski, kopytka) przygotowywane w głównej mierze z twarogu wymieszanego z mąką.

Jak zrobić pierogi z mięsem mielonym? Najlepiej zacząć od przygotowania farszu. Przede wszystkim surowe mięso należy usmażyć na patelni. Można to zrobić razem z cebulką, ale możesz też zdecydować się na farsz bez cebuli. Mięso mielone do pierogów może być zarówno wieprzowe, jak i wołowe czy drobiowe. Możesz wybrać te, które najbardziej ci odpowiada. Jeżeli zdecydujesz się na inne, niż zakłada ten przepis na pierogi z mięsem mielonym, to warto wziąć pod uwagę to, że długość podsmażania może być wtedy inna.

Ciasto na pierogi jest najtrudniejsze w tym całym przepisie. Jeśli nie będzie się go wyrabiało przez co najmniej 10 min, to nie uzyska się właściwej konsystencji. Jajko, które znajduje się w tym przepisie, ma trafić nie do ciasta, a do farszu. Jeśli zdecydujesz się na dodanie jajka do masy, to wtedy ciasto zrobi się twardsze. Trudniej będzie je wyrabiać, a później wałkować i zalepiać. Z kolei ciasto bez jajka będzie odpowiednio miękkie, elastyczne i gładkie.

Pierogi z mięsem mielonym idealnie nadają się na obiad. Jeżeli przygotujesz ich więcej, nadmiar pierogów można zamrozić na później. Możesz je najpierw ugotować, ale wtedy warto pamiętać o tym, że pierogi muszą być dobrze odsączone. Kiedy przestygną, można natrzeć je olejem i zapakować do pojemników. Z kolei surowe pierogi należy poukładać na deseczce (nie mogą się dotykać) i przyprószyć mąką. Następnie należy je umieścić na chwilę w zamrażalniku, aby zamarzły. Podczas ściągania ich z deseczki należy uważać, żeby ciasto nie pękło. Jeśli zbyt mocno są przytwierdzone, wystarczy chwilę odczekać. Później można je przepakować do woreczków lub pojemników.

Alergeny w pierogach z mięsem mielonym

Lista alergenów dla pierogów z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze pierogów z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
306.21
872.71
Białko (g)
13.41
38.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
35.34
100.71
Węglowodany przyswajalne (g)
35.19
100.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
12.20
34.76
Tłuszcze nasycone (g)
4.68
13.34
Tłuszcze nienasycone (g)
7.52
21.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.71
2.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.64
13.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
74.37
211.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
198.45
565.58
Potas (mg)
180.36
514.02
Wapń (mg)
18.74
53.40
Fosfor (mg)
132.24
376.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.13
71.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.04
8.67
Cynk (mg)
1.35
3.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mięsem mielonym 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z mięsem mielonym

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
540 g
4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
28.00