Pierogi z mięsem mielonym
- Mąka pszenna typ 500 - 4 szklanki (540 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na pierogi z mięsem mielonym krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Następnie dodaj mielone mięso i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mięs), wymieszaj i podsmażaj przez ok. 10-15 min.
Przełóż mięso z cebulą do miski i poczekaj, aż przestygnie. Następnie dodaj jajko i całość zmiksuj za pomocą blendera.
Do 300 ml gorącej wody dodaj 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość wymieszaj.
Przesiej mąkę na stolnicę. W środku zrób dołek i wlej wodę z olejem i solą. Wstępnie połącz składniki, a potem wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.
Gotowe ciasto podziel na części. Jedną z nich rozwałkuj, a resztę przykryj bawełnianą ściereczką. Za pomocą szklanki wykrój kółka.
Na środek wykrojonych kołeczek nakładaj po 1 czubatej łyżeczce farszu i zalepiaj pierogi.
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi wrzuć do wrzątku, a potem zmniejsz moc kuchenki. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze ok. 5 min. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową i wykładaj na talerzu.
Więcej informacji na temat pierogów z mięsem mielonym
Bardzo często na naszym stole znajdują się pierogi ruskie, ale równie dobre są pierogi ze szpinakiem, z owocami (np. truskawkami, jagodami), jak i z mięsem. Może być to mięso z rosołu, które po ugotowaniu zostało zmielone przez maszynkę do mięsa, ale można też pokusić się na pierogi z mięsem smażonym. Równie popularne są jeszcze leniwe pierogi (kluski, kopytka) przygotowywane w głównej mierze z twarogu wymieszanego z mąką.
Jak zrobić pierogi z mięsem mielonym? Najlepiej zacząć od przygotowania farszu. Przede wszystkim surowe mięso należy usmażyć na patelni. Można to zrobić razem z cebulką, ale możesz też zdecydować się na farsz bez cebuli. Mięso mielone do pierogów może być zarówno wieprzowe, jak i wołowe czy drobiowe. Możesz wybrać te, które najbardziej ci odpowiada. Jeżeli zdecydujesz się na inne, niż zakłada ten przepis na pierogi z mięsem mielonym, to warto wziąć pod uwagę to, że długość podsmażania może być wtedy inna.
Ciasto na pierogi jest najtrudniejsze w tym całym przepisie. Jeśli nie będzie się go wyrabiało przez co najmniej 10 min, to nie uzyska się właściwej konsystencji. Jajko, które znajduje się w tym przepisie, ma trafić nie do ciasta, a do farszu. Jeśli zdecydujesz się na dodanie jajka do masy, to wtedy ciasto zrobi się twardsze. Trudniej będzie je wyrabiać, a później wałkować i zalepiać. Z kolei ciasto bez jajka będzie odpowiednio miękkie, elastyczne i gładkie.
Pierogi z mięsem mielonym idealnie nadają się na obiad. Jeżeli przygotujesz ich więcej, nadmiar pierogów można zamrozić na później. Możesz je najpierw ugotować, ale wtedy warto pamiętać o tym, że pierogi muszą być dobrze odsączone. Kiedy przestygną, można natrzeć je olejem i zapakować do pojemników. Z kolei surowe pierogi należy poukładać na deseczce (nie mogą się dotykać) i przyprószyć mąką. Następnie należy je umieścić na chwilę w zamrażalniku, aby zamarzły. Podczas ściągania ich z deseczki należy uważać, żeby ciasto nie pękło. Jeśli zbyt mocno są przytwierdzone, wystarczy chwilę odczekać. Później można je przepakować do woreczków lub pojemników.
Alergeny w pierogach z mięsem mielonym
Lista alergenów dla pierogów z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze pierogów z mięsem mielonym
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.