Przepis na pierogi z mięsem i kapustą krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 260 g 2 szklanki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe 200 g
  • Kapusta kiszona 150 g
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięs
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, wałek

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.

Dodaj mielone mięso, dopraw i podsmażaj aż się zarumieni i zetnie.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.

Kapustę dodaj na patelnię z mięsem.

W misce zagnieć mąkę, 2 łyżki oleju i ok. 0,5 - 0,75 szklanki wody.

Wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki.

Na każdy krażęk nakładaj porcje ciasta (ok. 1 czubatej łyżeczki) i zawijaj pierogi.

W garnku zagotuj ok. 1 l wody z odrobiną soli.

Do gotującej się wody wrzucaj delikatnie pierogi.

Gotuj ok. 4-5 minut od wypłynięcia.

Gotowane pierogi z kapustą i mięsem, przekrojone na pół, z widocznym farszem.
Pierogi z mięsem i kapustą
Koszt przygotowania dania
6.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1047 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Pierogi z mięsem i kapustą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne, pożywne i sycące danie. Mimo, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zaskakuje swoich smakiem i przypadnie do gustu całej rodzinie. Choć najczęściej przygotowywane są na uroczyste posiłki z okazji świąt lub innych ważnych okoliczności, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, przy przygotować je również bez okazji, na zwykły obiad w pracującym tygodniu. Bardzo łatwo za jednym razem można przygotować większą ilość pierogów i zamrozić ich część, a następnie korzystać z ich pysznego smaku za każdym razem kiedy przyjdzie na to ochota. Pozwala to zaoszczędzić naprawdę sporo czasu i w dosłownie kilka minut przygotować przepyszny i zdrowy obiad. Przepis na pierogi z mięsem i kapustą powinien znać każdy kto uwielbia pierogi i chciałby ich spróbować w tej niecodziennej odsłonie.

Smak soczystego mięsa doprawionego ziołami i czosnkiem idealnie komponuje się z kwaśną kapustą kiszoną i podsmażanymi grzybami. Miękkie, elastyczne, delikatne ciasto jest dopełnieniem całego dania.

Farsz na pierogi z mięsem i kapustą jest bardzo szybki w przygotowaniu - mięso wystarczy obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawić świeżym czosnkiem, przyprawami i ziołami, a następnie wymieszać z odciśniętą z nadmiaru soku i poszatkowaną kapustą kiszoną. Do farszu możemy dodać podsmażane grzyby, na przykład pieczarki lub kurki. Farsz sam w sobie jest przepyszny i trudno mu się oprzeć się temu, aby nie podjadać podczas przygotowywania pierogów.

Pierogi z mięsem i kapustą to idealny posiłek na świąteczny stół, ale również pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny w zwykłym roboczym tygodniu.

Jeżeli nie wiesz jeszcze jak zrobić pierogi z mięsem wieprzowym i kapustą koniecznie poznaj nasz przepis na to niecodzienne i niebanalne danie, które zachwyci Twoje podniebienie i kubki smakowe i z pewnością zostanie w Twojej kuchni na dłużej.

Pierogi z mięsem i kapustą możesz podawać z podsmażaną na oliwie cebulką, domowymi skwarkami lub śmietaną - w każdej wersji będą smakować wyśmienicie.

Wartości odżywcze pierogów z mięsem i kapustą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (380g)
Energia (kalorie)
275.55 kcal
1047.08 kcal
Białko
11.30 g
42.95 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (380g)
Tłuszcz
12.02 g
45.66 g
Tłuszcze nasycone
4.54 g
17.24 g

Witaminy w przepisie na pierogi z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję (380g)
Witamina B6
0.18 mg
0.69 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.62 mg
2.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.98 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
4.05 mg
15.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
66.09 µg (mcg)
251.16 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję (380g)
Sód
173.73 mg
660.19 mg
Potas
181.17 mg
688.45 mg
Wapń
19.17 mg
72.85 mg
Fosfor
109.75 mg
417.05 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
23.57 mg
89.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.90 mg
11.02 mg
Cynk
1.16 mg
4.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.34 mg
1.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mięsem i kapustą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z mięsem i kapustą

Lista alergenów dla pierogów z mięsem i kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, przyprawa do mięs.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów z mięsem i kapustą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
36.00
Łączny koszt
6.73
Jak oceniasz przepis na pierogi z mięsem i kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób