Pierogi z mięsem i kapustą

Opublikowano: 11.04.2021 r., 21:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane pierogi z kapustą i mięsem, przekrojone na pół, z widocznym farszem.
Pierogi z mięsem i kapustą
Pierogi z mięsem i kapustą to pomysł na niecodzienny, pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny. Idealny na obiad lub kolację, nada się także na wynos.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 5 min
1047 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (260 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (200 g)
  • Kapusta kiszona (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, wałek

Przepis na pierogi z mięsem i kapustą krok po kroku

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.

Dodaj mielone mięso, dopraw i podsmażaj aż się zarumieni i zetnie.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.

Kapustę dodaj na patelnię z mięsem.

W misce zagnieć mąkę, 2 łyżki oleju i ok. 0,5 - 0,75 szklanki wody.

Wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki.

Na każdy krażęk nakładaj porcje ciasta (ok. 1 czubatej łyżeczki) i zawijaj pierogi.

W garnku zagotuj ok. 1 l wody z odrobiną soli.

Do gotującej się wody wrzucaj delikatnie pierogi.

Gotuj ok. 4-5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z mięsem i kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat pierogów z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne, pożywne i sycące danie. Mimo, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zaskakuje swoich smakiem i przypadnie do gustu całej rodzinie. Choć najczęściej przygotowywane są na uroczyste posiłki z okazji świąt lub innych ważnych okoliczności, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, przy przygotować je również bez okazji, na zwykły obiad w pracującym tygodniu. Bardzo łatwo za jednym razem można przygotować większą ilość pierogów i zamrozić ich część, a następnie korzystać z ich pysznego smaku za każdym razem kiedy przyjdzie na to ochota. Pozwala to zaoszczędzić naprawdę sporo czasu i w dosłownie kilka minut przygotować przepyszny i zdrowy obiad. Przepis na pierogi z mięsem i kapustą powinien znać każdy kto uwielbia pierogi i chciałby ich spróbować w tej niecodziennej odsłonie.

Smak soczystego mięsa doprawionego ziołami i czosnkiem idealnie komponuje się z kwaśną kapustą kiszoną i podsmażanymi grzybami. Miękkie, elastyczne, delikatne ciasto jest dopełnieniem całego dania.

Farsz na pierogi z mięsem i kapustą jest bardzo szybki w przygotowaniu - mięso wystarczy obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawić świeżym czosnkiem, przyprawami i ziołami, a następnie wymieszać z odciśniętą z nadmiaru soku i poszatkowaną kapustą kiszoną. Do farszu możemy dodać podsmażane grzyby, na przykład pieczarki lub kurki. Farsz sam w sobie jest przepyszny i trudno mu się oprzeć się temu, aby nie podjadać podczas przygotowywania pierogów.

Pierogi z mięsem i kapustą to idealny posiłek na świąteczny stół, ale również pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny w zwykłym roboczym tygodniu.

Jeżeli nie wiesz jeszcze jak zrobić pierogi z mięsem wieprzowym i kapustą koniecznie poznaj nasz przepis na to niecodzienne i niebanalne danie, które zachwyci Twoje podniebienie i kubki smakowe i z pewnością zostanie w Twojej kuchni na dłużej.

Pierogi z mięsem i kapustą możesz podawać z podsmażaną na oliwie cebulką, domowymi skwarkami lub śmietaną - w każdej wersji będą smakować wyśmienicie.

Alergeny w pierogach z mięsem i kapustą

Lista alergenów dla pierogów z mięsem i kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze pierogów z mięsem i kapustą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
275.55
1047.08
Białko (g)
11.30
42.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
30.58
116.20
Węglowodany przyswajalne (g)
29.90
113.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
12.02
45.66
Tłuszcze nasycone (g)
4.54
17.24
Tłuszcze nienasycone (g)
7.48
28.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.69
Tiamina (mg)
0.62
2.35
Ryboflawina (mg)
0.26
0.98
Niacyna (mg)
4.05
15.41
Foliany (µg (mcg))
66.09
251.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
173.73
660.19
Potas (mg)
181.17
688.45
Wapń (mg)
19.17
72.85
Fosfor (mg)
109.75
417.05
Magnez (mg)
23.57
89.56
Żelazo (mg)
2.90
11.02
Cynk (mg)
1.16
4.42
Miedź (mg)
0.10
0.36
Mangan (mg)
0.34
1.30
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mięsem i kapustą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z mięsem i kapustą

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
36.00