Przepis na pierogi z mięsem i kapustą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięs
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, wałek

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.

Dodaj mielone mięso, dopraw i podsmażaj aż się zarumieni i zetnie.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj.

Kapustę dodaj na patelnię z mięsem.

W misce zagnieć mąkę, 2 łyżki oleju i ok. 0,5 - 0,75 szklanki wody.

Wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki.

Na każdy krażęk nakładaj porcje ciasta (ok. 1 czubatej łyżeczki) i zawijaj pierogi.

W garnku zagotuj ok. 1 l wody z odrobiną soli.

Do gotującej się wody wrzucaj delikatnie pierogi.

Gotuj ok. 4-5 minut od wypłynięcia.

Gotowane pierogi z kapustą i mięsem, przekrojone na pół, z widocznym farszem.
Pierogi z mięsem i kapustą
Koszt przygotowania dania
6.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1047 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Pierogi z mięsem i kapustą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne, pożywne i sycące danie. Mimo, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zaskakuje swoich smakiem i przypadnie do gustu całej rodzinie. Choć najczęściej przygotowywane są na uroczyste posiłki z okazji świąt lub innych ważnych okoliczności, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, przy przygotować je również bez okazji, na zwykły obiad w pracującym tygodniu. Bardzo łatwo za jednym razem można przygotować większą ilość pierogów i zamrozić ich część, a następnie korzystać z ich pysznego smaku za każdym razem kiedy przyjdzie na to ochota. Pozwala to zaoszczędzić naprawdę sporo czasu i w dosłownie kilka minut przygotować przepyszny i zdrowy obiad. Przepis na pierogi z mięsem i kapustą powinien znać każdy kto uwielbia pierogi i chciałby ich spróbować w tej niecodziennej odsłonie.

Smak soczystego mięsa doprawionego ziołami i czosnkiem idealnie komponuje się z kwaśną kapustą kiszoną i podsmażanymi grzybami. Miękkie, elastyczne, delikatne ciasto jest dopełnieniem całego dania.

Farsz na pierogi z mięsem i kapustą jest bardzo szybki w przygotowaniu - mięso wystarczy obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawić świeżym czosnkiem, przyprawami i ziołami, a następnie wymieszać z odciśniętą z nadmiaru soku i poszatkowaną kapustą kiszoną. Do farszu możemy dodać podsmażane grzyby, na przykład pieczarki lub kurki. Farsz sam w sobie jest przepyszny i trudno mu się oprzeć się temu, aby nie podjadać podczas przygotowywania pierogów.

Pierogi z mięsem i kapustą to idealny posiłek na świąteczny stół, ale również pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny w zwykłym roboczym tygodniu.

Jeżeli nie wiesz jeszcze jak zrobić pierogi z mięsem wieprzowym i kapustą koniecznie poznaj nasz przepis na to niecodzienne i niebanalne danie, które zachwyci Twoje podniebienie i kubki smakowe i z pewnością zostanie w Twojej kuchni na dłużej.

Pierogi z mięsem i kapustą możesz podawać z podsmażaną na oliwie cebulką, domowymi skwarkami lub śmietaną - w każdej wersji będą smakować wyśmienicie.

Wartości odżywcze pierogów z mięsem i kapustą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
Białko
11.30 g
42.95 g

Węglowodany w pierogach z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
30.58 g
116.20 g
Węglowodany przyswajalne
29.90 g
113.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
12.02 g
45.66 g
Tłuszcze nasycone
4.54 g
17.24 g
Tłuszcze nienasycone
7.48 g
28.42 g

Witaminy w przepisie na pierogi z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina B6
0.18 mg
0.69 mg
Tiamina
0.62 mg
2.35 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.98 mg
Niacyna
4.05 mg
15.41 mg
Foliany
66.09 µg (mcg)
251.16 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z mięsem i kapustą

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
173.73 mg
660.19 mg
Potas
181.17 mg
688.45 mg
Wapń
19.17 mg
72.85 mg
Fosfor
109.75 mg
417.05 mg
Magnez
23.57 mg
89.56 mg
Żelazo
2.90 mg
11.02 mg
Cynk
1.16 mg
4.42 mg
Miedź
0.10 mg
0.36 mg
Mangan
0.34 mg
1.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z mięsem i kapustą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z mięsem i kapustą

Lista alergenów dla pierogów z mięsem i kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Cena przygotowania pierogów z mięsem i kapustą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z mięsem i kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób