Pierogi z malinami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Maliny (300 g)
Przepis na pierogi z malinami krok po kroku
Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru.
W mące zrób dołek, do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.
Na środek każdego krążka nałóż maliny i posyp cynamonem. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.
W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów z malinami
Pierogi z malinami są wspaniałą opcją na słodkie danie, które zasmakuje nie tylko dzieciom. Delikatne ciasto skrywa wspaniały farsz z malin, któremu ciężko się oprzeć. Najlepiej podawać je ze śmietaną i cukrem.
Przepis na pierogi z malinami pozwala na przygotowanie wspaniałego dania w niezwykle prosty sposób. By je stworzyć wystarczy tylko kilka chwil i proste składniki. Proces przygotowania nie jest zbyt skomplikowany. Można podzielić go na dwie części. Pierwsza to przygotowywanie wspaniałego farszu, natomiast druga, tworzenie ciasta pierogowego. Kolejnym krokiem jest już tylko wypełnianie pierożków farszem i sklejanie. To świetne zadanie dla całej rodziny, które dostarcza sporo frajdy. Zawierają antyoksydanty substancje, które nie tylko walczą z wolnymi rodnikami, ale również chronią przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Maliny charakteryzują się naprawdę słodkim smakiem, dlatego nie trzeba zanadto ich dosładzać.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z malinami, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Najlepiej sprawdzają się w tym wypadku świeże maliny, jednak jeśli nie są dostępne, wystarczą też te mrożone To danie tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie na obiad na słodko nie tylko dla dzieci. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad, ale również na spotkania ze znajomymi. W kilka chwil można przygotować to proste danie, które łączy w sobie pyszne ciasto pszenne i dużą ilość owoców. Przepis jest podobny jak w tradycyjnej, niesłodkiej wersji. Jednak zamiast soli dodaje się do niego odrobiny cukry, by było nieco słodsze. Jego wykonanie nie sprawi problemu również początkującym osobom, gdyż całość zastała wyjaśniona krok po kroku. Głównym składnikiem tego dania są maliny. Te owoce, tak jak inne jagodowe, zawierają mnóstwo prozdrowotnych składników. Całość, choć pracochłonna jest zdecydowanie warta poświęconego czasu, gdyż efekt zachwyca smakiem.
Alergeny w pierogach z malinami
Lista alergenów dla pierogów z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów z malinami
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.