Pierogi z mąki ryżowej
- Mąka ryżowa - 2 szklanki (400 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (400 g)
- Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
- Ser twarogowy tłusty (300 g)
- Cebula - 5 średnich sztuk (350 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na pierogi z mąki ryżowej krok po kroku
W misce umieść mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj sól i wlej 250 ml wody, zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw na 20 minut.
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj twaróg i rozdrobnij.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj ją do ziemniaków z twarogiem.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty składników, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie.
Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła.
Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu.
Zlep brzegi ciasta.
W garnku zagotuj wodę z solą.
Partiami gotuj pierogi, aż wypłyną na wierzch, potrwa to około 5 minut.
Więcej informacji na temat pierogów z mąki ryżowej
Pierogi z mąki ryżowej to bardzo dobry pomysł na smaczne danie niezawierające glutenu. Pyszne pierogi są doskonałą alternatywą dla tradycyjnej potrawy. Przepis na pierogi z mąki ryżowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pierogów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, twaróg tłusty, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić pierogi z mąki ryżowej? W misce umieść mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj sól i wlej wodę, zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj twaróg i rozdrobnij. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ją do ziemniaków z twarogiem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty składników, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła. Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu. Zlep brzegi ciasta. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami gotuj pierogi, aż wypłyną na wierzch, potrwa to około 5 minut.
Ziemniaki to bardzo popularne warzywo znane na całym świecie. Ziemniaki można wykorzystać jako dodatek do dań wytrawnych oraz przygotowywanych na słodko. Ziemniaki są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Ziemniaki zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który zapobiega powstawaniu zaparć oraz wspomaga pracę naszych jelit. Ziemniaki mają bardzo wysoki indeks sytości, dlatego świetnie nadają się jako składnik diety redukcyjnej. Twaróg jest świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Do dań najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, który nadaje konsystencji oraz smaku potrawom.
Podsumowując prosty przepis na bezglutenowe ciasto, jest bardzo szybki do zrobienia. Ciasto na pierogi z mąki ryżowej jest równie plastyczne i wytrzymałe co tradycyjne pszenne ciasto. Pierogi są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je podać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub podsmażonej cebuli z boczkiem.
Alergeny w pierogach z mąki ryżowej
Lista alergenów dla pierogów z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
Wartości odżywcze pierogów z mąki ryżowej
Pierogi z mąki ryżowej to danie nie zawierajcie glutenu, może być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Pierogi są bardzo dobry źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają średnią ilość kalorii i mają dość wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.