Pierogi z mąki orkiszowej
- Mąka orkiszowa - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ziemniaki późne - 3 sztuki (180 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ser twarogowy chudy - 1 kostka (150 g)
Przepis na pierogi z mąki orkiszowej krok po kroku
Ziemniaki umyj, obierz ze skóry i ugotuj w wodzie.
Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Odstaw farsz na bok.
Mąkę przesiej do miski, wlej 1 szklankę gorącej wody i dopraw do smaku.
Wymieszaj ciasto i zagnieć rękoma.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy z mąką i wytnij kółka za pomocą szklanki.
Dodaj odrobinę farszu i zawiń pierogi. Możesz je ugotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut lub zamrozić.
Więcej informacji na temat pierogów z mąki orkiszowej
Pierogi z mąki orkiszowej to idealna alternatywa dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pierogi z mąki orkiszowej, z nadzieniem z ziemniaków i twarogu.
Kwestia farszu tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ciasto na pierogi jest uniwersalne. Sam zadecyduj czy Twój farsz będzie wegetariański bez mięsa, czy tradycyjny.
Zatem, jak zrobić pierogi z mąki orkiszowej?
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę orkiszową, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.
Mąka orkiszowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Takie osoby mogą wykorzystać mój przepis na ciasto, jednak zalecam inny rodzaj farszu, nie ruski na ziemniakach. Są one warzywami o wysokim indeksie glikemicznym.
Oprócz tego będą nam potrzebne jeszcze, olej rzepakowy, odrobina ciepłej wody i składniki na farsz.
Połowę mąki wsyp do miski i wlej ciepłą wodę. Połącz składniki za pomocą miksera. Następnie, wsyp resztę mąki i dodaj odrobinę soli. Wyrób ciasto tak, aby miało jednolitą, delikatną strukturę. W razie potrzeby dodaj więcej ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej delikatnie mąką i wytnij koła za pomocą szklanki.
Na każde koło połóż przygotowany wcześniej farsz i połącz brzegi ciasta, aby nie kleiło się one do palców, namocz je delikatnie wodą. Tak przygotowane pierogi ugotuj, zaczynając od wrzącej wody.
Pierogi przygotujesz tak naprawdę w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre.
Przepis na ciasto jest uniwersalny, dlatego wato go zapamiętać, będzie to świetny pomysł na pierogi świąteczne.
Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne pierogi na obiad dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w pierogach z mąki orkiszowej
Lista alergenów dla pierogów z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
Wartości odżywcze pierogów z mąki orkiszowej
Ciasto z mąki orkiszowej jest uniwersalne, o farszu zadecyduj sam. Może to być mięsne nadzienie lub wegetariańskie.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.