Pierogi z kurkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Masło - 6 łyżek, w tym 3 łyżki roztopione (70 g)
- Kurki świeże (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
Przepis na pierogi z kurkami krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę z połową łyżeczki soli. Wlej 3/4 szklanki gorącej, dodaj 3 łyżki roztopionego masła i wymieszaj.
Gdy ciasto trochę przestygnie, przełóż ciasto na blat oprószony mąką i zagniataj, aż ciasto zrobi się gładkie.
Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut- czas przygotowania farszu.
Kurki oczyść i przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni podgrzej resztę masła. Usmaż na nim cebulę, aż delikatnie się zrumieni.
Dodaj kurki i smaż, aż cała woda z kurek odparuje.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki.
Na środek każdego kółka wyłóż po około 1-2 łyżeczki farszu z kurek.
Zlep dokładnie brzegi ciasta i odkładaj na papier posypany mąką. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto i farsz.
W szerokim garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju.
Do wrzącej wody wrzucaj po 6-8 pierogów i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat pierogów z kurkami
Pierogi to danie, które zna prawie każdy. Ich istota opiera się na pysznym farszu ukrytym w otoczce z ciasta z mąki i wody. Gotowane w wodzie, bulionie, na parze czy smażone- każde pierogi są najlepsze. Ale dziś koniecznie zapoznajcie się ze wskazówkami jak zrobić pierogi z kurkami.
Podstawą całego dania są oczywiście kurki. Czyli małe, żółte grzyby, z których słyną polskie lasy. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi książkowa nazwa, popularny jest tak naprawdę na całym świecie, bo rośnie prawie wszędzie. Nie znajdziemy go tylko na Antarktydzie. Jego kapelusz może wyrosnąć aż do 12 cm. Najczęściej spotkać je można na kwaśnych glebach wśród mchu.
Gdy uda Wam się znaleźć kilka takich grzybków w lesie warto wiedzieć, że oprócz bardzo dobrego smaku są również bardzo zasobne w składniki odżywcze. Te niepozorne grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.
Te wyśmienite pierogi z kurkami przygotujecie w około godzinę, ale czas spędzony w kuchni wynagrodzi Wam smak tego dnia.
Przepis na pierogi z kurkami rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą, roztopionym masłem i gorącą wodą. Zacznij od mieszania w misce, aby nie poparzyć dłoni. Następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie.
Farsz na pierogi z kurkami przygotujesz z trzech składników. Potrzebne będą świeże kurki, cebula i masło. Dodatkowo pieprz i sól do smaku. Tylko tyle wystarcz, by powstały te pyszne pierogi. Na samym początku dokładnie oczyść kurki. Najlepiej na początku zrób to z pomocą szczoteczki lub pędzelka, a następnie dokładnie przepłucz je pod bieżącą, zimną wodą. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Następnie dodaj kurki i smaż, aż odparują. W tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i powycinaj kółka. Gdy farsz będzie gotowy, nakładaj na ciasto, zlepiaj pierogi i gotuj w osolonym wrzątku z olejem.
Tak przygotowane pierogi będą świetnie smakować z dodatkiem okrasy w postaci śmietany lub podsmażonej cebulki.
Alergeny w pierogach z kurkami
Lista alergenów dla pierogów z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pierogów z kurkami
Kurki zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
-
mąka pszenna,
masło,
kurki,
cebula,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.