Przepis na pierogi z kurkami krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, wałek, miska, szklanka

W misce wymieszaj mąkę z połową łyżeczki soli. Wlej 3/4 szklanki gorącej, dodaj 3 łyżki roztopionego masła i wymieszaj.

Gdy ciasto trochę przestygnie, przełóż ciasto na blat oprószony mąką i zagniataj, aż ciasto zrobi się gładkie.

Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut- czas przygotowania farszu.

Kurki oczyść i przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej resztę masła. Usmaż na nim cebulę, aż delikatnie się zrumieni.

Dodaj kurki i smaż, aż cała woda z kurek odparuje.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki.

Na środek każdego kółka wyłóż po około 1-2 łyżeczki farszu z kurek.

Zlep dokładnie brzegi ciasta i odkładaj na papier posypany mąką. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto i farsz.

W szerokim garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju.

Do wrzącej wody wrzucaj po 6-8 pierogów i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z kurkami na białym tle
Pierogi z kurkami
Koszt przygotowania dania
32.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
62 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Pierogi z kurkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z kurkami

Pierogi to danie, które zna prawie każdy. Ich istota opiera się na pysznym farszu ukrytym w otoczce z ciasta z mąki i wody. Gotowane w wodzie, bulionie, na parze czy smażone- każde pierogi są najlepsze. Ale dziś koniecznie zapoznajcie się ze wskazówkami jak zrobić pierogi z kurkami.

Podstawą całego dania są oczywiście kurki. Czyli małe, żółte grzyby, z których słyną polskie lasy. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi książkowa nazwa, popularny jest tak naprawdę na całym świecie, bo rośnie prawie wszędzie. Nie znajdziemy go tylko na Antarktydzie. Jego kapelusz może wyrosnąć aż do 12 cm. Najczęściej spotkać je można na kwaśnych glebach wśród mchu.

Gdy uda Wam się znaleźć kilka takich grzybków w lesie warto wiedzieć, że oprócz bardzo dobrego smaku są również bardzo zasobne w składniki odżywcze. Te niepozorne grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.

Te wyśmienite pierogi z kurkami przygotujecie w około godzinę, ale czas spędzony w kuchni wynagrodzi Wam smak tego dnia.

Przepis na pierogi z kurkami rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą, roztopionym masłem i gorącą wodą. Zacznij od mieszania w misce, aby nie poparzyć dłoni. Następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie.

Farsz na pierogi z kurkami przygotujesz z trzech składników. Potrzebne będą świeże kurki, cebula i masło. Dodatkowo pieprz i sól do smaku. Tylko tyle wystarcz, by powstały te pyszne pierogi. Na samym początku dokładnie oczyść kurki. Najlepiej na początku zrób to z pomocą szczoteczki lub pędzelka, a następnie dokładnie przepłucz je pod bieżącą, zimną wodą. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Następnie dodaj kurki i smaż, aż odparują. W tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i powycinaj kółka. Gdy farsz będzie gotowy, nakładaj na ciasto, zlepiaj pierogi i gotuj w osolonym wrzątku z olejem.

Tak przygotowane pierogi będą świetnie smakować z dodatkiem okrasy w postaci śmietany lub podsmażonej cebulki.

Wartości odżywcze pierogów z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
178.45 kcal
62.46 kcal
Białko
5.02 g
1.76 g

Węglowodany w pierogach z kurkami

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
25.22 g
8.83 g
Węglowodany przyswajalne
22.99 g
8.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.23 g
0.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
6.93 g
2.43 g

Witaminy w przepisie na pierogi z kurkami

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6
0.06 mg
0.02 mg
Witamina D
2.88 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.09 mg
Niacyna
4.09 mg
1.43 mg
Foliany
44.15 µg (mcg)
15.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kurkami

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
6.97 mg
2.44 mg
Potas
327.00 mg
114.45 mg
Wapń
17.60 mg
6.16 mg
Fosfor
70.68 mg
24.74 mg
Magnez
18.34 mg
6.42 mg
Żelazo
3.48 mg
1.22 mg
Cynk
0.71 mg
0.25 mg
Miedź
0.25 mg
0.09 mg
Mangan
0.37 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kurkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kurkami

Lista alergenów dla pierogów z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
70 g
6 łyżek, w tym 3 łyżki roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób