Przepis na pierogi z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Dodaj mięso mielone, przypraw je solą, pieprzem, czosnek, ziołami i papryką.

Smaż mięso przez 15 - 20 minut. Przełóż na miskę i ostudź, dopraw do smaku.

W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.

Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką duże okręgi.

Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.

W dużym garnku zagotuj wodę i małymi partiami wkładaj do niej pierogi.

Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z kurczakiem podane na talerzyku.
pierogi z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
11.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
564 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Pierogi z kurczakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z kurczakiem

Pierogi z kurczakiem to doskonała opcja na przygotowanie pysznego dania, które wspaniale syci i dobrze smakuje. To dobra alternatywa dla pierogów z czerwonym mięsem. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników wyjątkowych potraw.

Przepis na pierogi z kurczakiem jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników ciekawych i zdrowych opcji. Do ich przygotowania przyda się tylko dobrej jakości mięso z kurczaka. To doskonały pomysł na ciekawy farsz, który jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych pierogów. Doskonale sprawdzą się one na obiad. Pierś z kurczaka, której używa się w tym przepisie, jest mięsem naprawdę zdrowym. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość osiłku. Mięso z kurczaka w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. Kurczak jest mięsem uniwersalnym, a w połączeniu z pysznymi warzywami i wspaniałym sosem tworzy naprawdę fantastyczne danie, które jest nie tylko lekkostrawne, ale również bardzo sycące. Do przyprawienia tego dania nie potrzeba zbyt wiele, świetnie jednak sprawdzą się świeże zioła, a w szczególności natka pietruszki bogata w witaminę C.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kurczakiem, które będą smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na pierogi bardzo sycące i pyszne. Ich przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane i zabiera trochę więcej czasu, jednak efekt jest tak fantastyczny, że warto poświęcić im trochę więcej swojego czasu, by później móc się nimi cieszyć. To danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, czy kolacja na ciepło. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Po połączeniu mięsa z cebulą należy dobrze je doprawić, to dlatego, że ziemniaki same w sobie nie mają zbyt ciekawego smaku, w połączeniu z ciastem byłyby po prostu mdłe. Można do tego użyć przypraw proponowanych w przepisie, ale można też skomponować własną mieszankę. Jednak nie należy zapominać o dużej ilości pieprzu, który doskonale podkreśla smak tych pierogów.

Wartości odżywcze pierogów z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kalorie)
218.66 kcal
564.14 kcal
Białko
14.41 g
37.17 g

Węglowodany w pierogach z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany
22.13 g
57.11 g
Węglowodany przyswajalne
21.97 g
56.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz
8.12 g
20.95 g
Tłuszcze nasycone
2.70 g
6.98 g
Tłuszcze nienasycone
5.42 g
13.98 g
Tłuszcze jednonasycone
4.23 g
10.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
3.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
50.10 mg
129.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(258g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
0.86 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.72 mg
1.85 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.89 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.70 mg
Niacyna
5.17 mg
13.35 mg
Foliany
44.66 µg (mcg)
115.22 µg (mcg)
Beta karoten
0.10 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(258g)
Sód
36.27 mg
93.58 mg
Potas
355.27 mg
916.60 mg
Wapń
11.29 mg
29.13 mg
Fosfor
142.62 mg
367.96 mg
Magnez
23.66 mg
61.04 mg
Żelazo
2.13 mg
5.50 mg
Cynk
1.18 mg
3.05 mg
Miedź
0.10 mg
0.26 mg
Mangan
0.23 mg
0.59 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kurczakiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kurczakiem

Lista alergenów dla pierogów z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mięso mielone z kurczaka
600 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób