Pierogi z kurczakiem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Mięso mielone z kurczaka (600 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na pierogi z kurczakiem krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
Dodaj mięso mielone, przypraw je solą, pieprzem, czosnek, ziołami i papryką.
Smaż mięso przez 15 - 20 minut. Przełóż na miskę i ostudź, dopraw do smaku.
W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką duże okręgi.
Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
W dużym garnku zagotuj wodę i małymi partiami wkładaj do niej pierogi.
Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów z kurczakiem
Pierogi z kurczakiem to doskonała opcja na przygotowanie pysznego dania, które wspaniale syci i dobrze smakuje. To dobra alternatywa dla pierogów z czerwonym mięsem. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników wyjątkowych potraw.
Przepis na pierogi z kurczakiem jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich miłośników ciekawych i zdrowych opcji. Do ich przygotowania przyda się tylko dobrej jakości mięso z kurczaka. To doskonały pomysł na ciekawy farsz, który jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych pierogów. Doskonale sprawdzą się one na obiad. Pierś z kurczaka, której używa się w tym przepisie, jest mięsem naprawdę zdrowym. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość osiłku. Mięso z kurczaka w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. Kurczak jest mięsem uniwersalnym, a w połączeniu z pysznymi warzywami i wspaniałym sosem tworzy naprawdę fantastyczne danie, które jest nie tylko lekkostrawne, ale również bardzo sycące. Do przyprawienia tego dania nie potrzeba zbyt wiele, świetnie jednak sprawdzą się świeże zioła, a w szczególności natka pietruszki bogata w witaminę C.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kurczakiem, które będą smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na pierogi bardzo sycące i pyszne. Ich przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane i zabiera trochę więcej czasu, jednak efekt jest tak fantastyczny, że warto poświęcić im trochę więcej swojego czasu, by później móc się nimi cieszyć. To danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, czy kolacja na ciepło. Mają przepyszny smak, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Po połączeniu mięsa z cebulą należy dobrze je doprawić, to dlatego, że ziemniaki same w sobie nie mają zbyt ciekawego smaku, w połączeniu z ciastem byłyby po prostu mdłe. Można do tego użyć przypraw proponowanych w przepisie, ale można też skomponować własną mieszankę. Jednak nie należy zapominać o dużej ilości pieprzu, który doskonale podkreśla smak tych pierogów.
Alergeny w pierogach z kurczakiem
Lista alergenów dla pierogów z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów z kurczakiem
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(258g)
Węglowodany
(258g)
Tłuszcze
(258g)
Witaminy
(258g)
Składniki mineralne
(258g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.