Przepis na pierogi z kiszoną kapustą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, duża miska, stolnica, wałek, rondelek

W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Następnie wbij jajko i rozmieszaj. Dodaj śmietanę i oliwę do ciasta i wymieszaj, aż utworzy lepką kulę.

Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do palców.

Ciasto zwiń i schłodź przez 1 godzinę.

Kapustę opłucz na sitku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Kapustę przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 40 minut do miękkości. Dopraw pieprzem i kminkiem.

Rozwałkuj ciasto, aż będzie dość cienkie. Użyj szklanki, aby wykroić kółka z ciasta.

Umieść łyżeczkę nadzienia na środek każdego okręgu. Złóż go i delikatnie ściśnij krawędzie.

W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj pierogi małymi porcjami, przez 3 minuty, licząc od wypłynięcia.

W rondelku rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną cebule.

Pierogi podawaj z cebulą.

Pierogi z kiszoną kapustą podane na stolnicy.
pierogi z kiszoną kapustą
Koszt przygotowania dania
7.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
447 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Pierogi z kiszoną kapustą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z kiszoną kapustą

Pierogi z kiszoną kapustą to świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Są proste w przygotowaniu, a przy okazji smakują naprawdę fantastycznie. To wybór, który na pewno ucieszy wszystkich miłośników kapusty. Choć to danie kojarzy się tylko ze świętami, warto je przygotowywać także na co dzień. Gdyż są bardzo smaczną opcją.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować kapustę kiszoną do pierogów, by całość była smaczna i naprawdę łatwa, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Zwykle pierogi z kapustą łączy się z pieczarkami, jednak czasami mogą być one zbyt ciężkostrawne. Ta wersja sprawdzi się również dla dzieci. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy ją nieco opłukać, by pozbyć się zbyt dużej ilości kwaśnego smaku, który mógłby za bardzo zdominować całą potrawę. By stworzyć farsz na bazie kapusty należy ją ugotować, dzięki temu będzie lepsza, bardziej miękka, a przy okazji łatwiej strawna. Dobrze jest również dodać do niej odrobinę kminku, by nie powodowała żadnych dolegliwości jelitowych. Kapusta to warzywo, które nie jest zbyt doceniane, choć dostarcza sporo wartości odżywczych. Jej pierwszą zaletą jest niska kaloryczność, dzięki czemu może stanowić podstawę nawet dietetycznych dań. Dodatkowo to naprawdę świetne źródło witaminy C. Kapusta dostarcza również bakterii probiotycznych, które dobrze wpływają na funkcje układu pokarmowego. Kapusta kiszona na pierogi nie powinna być zbyt kwaśna, jednak dobrze poszukać takiej, która nie ma również żadnych zbędnych dodatków. Dzięki temu ma się pewność, że sięga się po zdrowy i wartościowy produkt.

Choć może się wydawać, że farsz z kiszonej kapusty do pierogów nie będzie zbyt smaczny, bo nie ma w nim żadnych dodatków, to jednak pierogi z samą kapustą również mogą być smaczne. Wystarczy odpowiednio je przyprawić, by całość była wyjątkowa. Tak przygotowane sprawdzą się nawet dla dzieci czy osób starszych. Ten przepis pozwala przygotować najlepsze, a przy okazji najprostsze pierogi w kilka chwil.

Wartości odżywcze pierogów z kiszoną kapustą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
229.28 kcal
447.10 kcal
Białko
7.19 g
14.03 g

Węglowodany w pierogach z kiszoną kapustą

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
33.46 g
65.25 g
Węglowodany przyswajalne
32.33 g
63.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
7.66 g
14.94 g
Tłuszcze nasycone
3.14 g
6.12 g
Tłuszcze nienasycone
4.52 g
8.82 g

Witaminy w przepisie na pierogi z kiszoną kapustą

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina B6
0.10 mg
0.19 mg
Tiamina
0.42 mg
0.82 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.44 mg
Niacyna
2.86 mg
5.57 mg
Foliany
74.00 µg (mcg)
144.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kiszoną kapustą

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
234.88 mg
458.01 mg
Potas
136.57 mg
266.31 mg
Wapń
27.63 mg
53.87 mg
Fosfor
74.95 mg
146.16 mg
Magnez
21.57 mg
42.07 mg
Żelazo
2.99 mg
5.83 mg
Cynk
0.61 mg
1.18 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kiszoną kapustą 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kiszoną kapustą

Lista alergenów dla pierogów z kiszoną kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z kiszoną kapustą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Masło
20 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta kwaszona
400 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
44.20
Jak oceniasz przepis na pierogi z kiszoną kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób