Pierogi z kimchi
- Czosnek (10 g)
- Cebula (50 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Kasza gryczana (200 g)
- Cebula dymka (10 g)
- Kimchi (200 g)
- Sos sojowy - 4 łyżki + 1 łyżka (50 ml)
- Olej sezamowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na pierogi z kimchi krok po kroku
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Imbir zetrzyj na tarce, czosnek i cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim imbir, czosnek i cebulę.
Kimchi odsącz i drobno poszatkuj. Dymkę posiekaj.
W dużej misce wymieszaj kaszę, imbir, czosnek, cebulę, kimchi i dymkę. Dodaj pieprz, sól, łyżeczkę cukru, 4 łyżki sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Mąkę wysyp do miski. Dodaj szklankę (250 ml) wrzątku i dwie łyżki oleju rzepakowego. Na początku wymieszaj drewnianą łyżką.
Gdy nieco ostygnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi aż będzie elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto rozwałkuj i wytnij z pomocą szklanki okręgi.
Na środek każdego kółeczka wyłóż farsz, tak by dało się skleić brzegi.
Bambusowy parownik wyłóż papierem do pieczenia z dziurkami. Ułóż na nim pierogi i gotuj na parze 10 minut.
W międzyczasie przygotuj sos: wymieszaj w miseczce łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę octu winnego, łyżkę wody i pół łyżeczki cukru. Dodaj łyżkę sezamu.
Gotowe pierogi podawaj z sosem.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierogów z kimchi
Ten sprawdzony przepis na pierogi z kimchi to świetny pomysł, gdy potrzebne Ci smaczne, pikantne, domowe danie na obiad. Najlepsze są z dodatkiem sosu na bazie octu winnego i sosu sojowego. Koniecznie sam sprawdź, jak są pyszne.
Pewnie zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kimchi. Farsz powstanie na bazie kaszy gryczanej, przypraw i kimchi. Choć kimchi to koreańskie danie, to ciasto na pierogi nie różni się od polskiego, tradycyjnego przepisu. Cienko rozwałkowane ciasto na bazie mąki i wody idealnie podkreśla smak farszu.
Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.
Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w pierogach z kimchi
Lista alergenów dla pierogów z kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
W przepisie na pierogi z kimchi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Wartości odżywcze pierogów z kimchi
100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.