Pierogi z kaszanką

Opublikowano: 14.09.2021 r., 10:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z kaszanką i cebulą
Pierogi z kaszanką
Pierogi z kaszanką to przysmak o wspaniałym smaku, naprawdę godny spróbowania. Kaszanka świetnie komponuje się z ciastem na pierogi i smażoną cebulką.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 20 min
1119 kcal
Kcal w porcji
306 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kaszanka z kurczaka (500 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, patelnia, szklanka

Przepis na pierogi z kaszanką krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaj do niej kaszankę i podsmaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.

Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.

Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.

Każdy okrąg złóż na pół i do środka włóż łyżeczkę farszu. Rogi zlep razem dokładnie.

W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej pierogi małymi partiami 4 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pierogi z kaszanką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat pierogów z kaszanką

Pierogi z kaszanką są świetną opcją dla wszystkich miłośników niecodziennych połączeń smakowych. Te pierogi smakują naprawdę pysznie, a przy okazji mają ciekawą formę. To świetna alternatywa dla klasycznych pierogów z mięsem, ruskich czy tych z grzybami. Są tak pyszne, że na pewno przypadną do gustu wszystkim domownikom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kaszanką, które będą naprawdę smaczne, to ten przysmak sprawdzi się idealnie. Całość jest pyszna i bardzo nieskomplikowane. W dodatku do ich wykonania wystarczy tylko kilka składników. Świetnie sprawdzą się w sezonie grillowym, kiedy można w sklepach spotkać wiele rodzajów kaszanek. Można je również podgrzewać na grillu, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.

Przepis na pierogi z kaszanką jest niezwykle łatwy i mało pracochłonny. W tym wydaniu do przygotowania farszu wystarczy 10 minut. Nie trzeba go mielić, więc całość nie jest pracochłonna. Pod wpływem smażenia kaszanka rozpada się na mniejsze kawałki i wspaniale łączy się z cebulą.

To świetna opcja na obiad, Całość jest łatwa, a przy tym naprawdę smaczna. To świetny sposób na przekonanie się do kaszanki, gdyż wiele osób nie przepada za jej smakiem czy fakturą. W pierogach kaszanka zyskuje na smaku, gdyż otulona jest delikatnym ciastem. Pierożki można podawać same, podsmażone na suchej patelni, a także z cebulą lub smażonym boczkiem, choć ostatnia opcja jest najmniej zdrowa.

Choć kaszanka cieszy się niezbyt dużą popularnością, zwykle gości tylko na grillu. Ten wyrób ma jednak znacznie większy potencjał. W tym przepisie została wykorzystana kaszanka drobiowa, która ma mniejszą ilość tłuszczu nasyconego, a większą białka, dzięki czemu nie tylko jest zdrowsza dla całego organizmu, ale także zapewnia większą sytość. Dodatek kaszy gryczanej zwiększa też udział błonnika w całym daniu.

To naprawdę dobry pomysł na pyszne i nieskomplikowane danie dla całej rodziny. Pierogi są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To świetna alternatywa dla popularnych wyrobów z ziemniakami. Całość można również podawać z jabłkiem, jednak jego dodatek nie jest konieczny. Wszystkie składniki, użyte do przygotowania dania powinny być jak najlepszej jakości. Te domowe pierożki zachwycą każdego, kto ich spróbuje.

Alergeny w pierogach z kaszanką

Lista alergenów dla pierogów z kaszanką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów z kaszanką

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, które dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(306g)
Energia (kcal)
365.96
1119.82
Białko (g)
12.40
37.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(306g)
Węglowodany (g)
30.91
94.58
Węglowodany przyswajalne (g)
30.77
94.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(306g)
Tłuszcz (g)
21.23
64.95
Tłuszcze nasycone (g)
7.55
23.10
Tłuszcze nienasycone (g)
13.68
41.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(306g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.17
9.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.62
197.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(306g)
Sód (mg)
284.34
870.08
Potas (mg)
85.13
260.49
Wapń (mg)
14.55
44.52
Fosfor (mg)
70.56
215.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.20
58.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.96
15.18
Cynk (mg)
1.03
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kaszanką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z kaszanką

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kaszanka z kurczaka
500 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
55.00